Bonnier Fakta, 2020-09-04

Foto: Erica Wessman

Rädda maten – miljön och ekonomin på köpet

Att leva hållbart, miljövänligt och samtidigt försöka spara på slantarna är inte alltid så lätt. Ett sätt kan vara att ta tillvara på alla matrester som blir över. Släng för guds skull inte gammalt bröd, kaffesump eller en lite för brun banan. I  Rädda maten – manual för minskat matsvinn delar Paul Svensson och Christofer Ekman med sig av sina bästa husfarstips och recept baserade på gamla och överblivna råvaror.

Mer än en tredjedel att all mat som produceras i världen slängs. Och förutom att siffran är horribel när den ställs mot vetskapen att 820 miljoner människor i världen samtidigt går hungriga, är det också ett fruktansvärt slöseri med både resurser och pengar. Svinnet utgör dessutom en enorm belastning på miljön.

Så här kan du kan använda råvaror som börjar bli dåliga:

 Kaffe ☕️

  • Häll upp kaffet på termos istället för att låta det stå på plattan och bli kärvt.
  • Gör iskaffe på överblivet kaffe. Eller gör tiramisù. Koka då upp kaffet med marsalavin, socker och lite vanilj och dränk sedan några ladyfingers (savoiardikex) i det, så har du basen till en fantastisk italiensk dessert.
  • Kaffesump är i själva verket inget annat än malda lättkokta kaffebönor, det är det trista ordet ”sump” som förpassar sumpen till slasken. Så tänk böna istället och spara. På tre delar gammalt bröd och en del kaffesump plus lite fänkålsfrön, havssalt och vatten kan du göra den mest fantastiska deg att baka knäckebröd på.
  • En underbart god kaffeglass gör du så här: Ta fram ett grundrecept på gräddglass med vanilj. Låt sumpen från en nybryggdespresso ligga i gräddmjölken i cirka 10 minuter. Sila sedan ner blandningen i en kastrull med ägg och socker och värm till 84 grader. Låt kallna. Kör därefter till glass i glassmaskin.

Blast 🥕

  • Kapa blasten på morötter och andra rotfrukter så fort du kommer hem, annars suger den kraft ur grönsakerna.
  • Mixa lika delar morotsblast och spenat med en näve solroskärnor, lite vitlök, riven parmesan, citronsaft och några deciliter olivolja till en fin pesto. Salta och peppra.

Bröd 🍞

  • Skiva torrt bröd tunt, gnugga det med en vitlöksklyfta, ringla över lite olivolja och ugnsrosta i 175 grader med varmluft till crostini.
  • Det går också bra att mala torrt bröd (eller torka och mixa det) och använda som mjöl. Kanske till ett nytt bröd, en pizzabotten eller pasta. Det funkar också att bara blötlägga brödet och mixa det direkt till en ny deg.
  • Att frysa in dagsgammalt tärnat bröd är en självklarhet för varenda kotte i toskanska Borgo a Mozzano. Där utgör det lite torra brödet smakbärare i soppor och vinägretter och är en ren tillgång och ingrediens, alls ingen kompostvärmare. Så bryt överblivet bröd i bitar, lägg i en påse och frys in. Bottna sopptallrikarna med brödet när du häller på tomatsoppa, eller stek till krutonger att ha i.

Recept Brödpasta

6 portioner

Ingredienser

500 gram torrt bröd

500 gram vetemjöl (ca 10 dl)

9 hela ägg

1 tsk salt

Gör så här:

  1. Blanda bröd, mjöl, ägg och salt och knåda till en fast deg som inte spricker. Beroende på äggens storlek och på hur torrt brödet är kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller en extra äggula. Lägg degen i en bunke med tättslutande lock och låt vila i kylen över natten. Kavla ut degen nästa dag så tunt som du vill ha pastan. Skär den sedan i önskad storlek och form. Koka pastan i lättsaltat vatten i 2 minuter.
  2. Skär brödet i mindre bitar och mixa det fint i en matberedare. Blanda bröd, mjöl, ägg och salt och knåda till en fast deg som inte spricker. Beroende på äggens storlek och på hur torrt brödet är kan man behöva tillsätta lite mer mjöl eller en extra äggula.
  3. Lägg degen i en bunke med tättslutande lock och låt vila i kylen över natten.
  4. Kavla ut degen nästa dag så tunt som du vill ha pastan. Skär den sedan i önskad storlek och form.
  5. Koka pastan i lättsaltat vatten i 2 minuter.

Det här är ett bearbetat utdrag ur boken Rädda maten – manual för minskat matsvinn av Paul Svensson och Christofer Ekman.

Om Rädda maten

Vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras i världen! Är det inte dags att Börja agera mot matsvinnet? Som svar på den frågan föddes idén om restaurang Retaste, där kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman fångade upp råvaror som var på väg att bli sopor och lagade till dem på bästa sätt. I den här kokboken får du ta del av 80 klimatsmarta recept och många tips som minskar matsvinnet hemma hos dig. Tillsammans gör vi skillnad! Läs mer om boken.

Om författarna

Foto: Erica Wessman

Paul Svensson gillar enkel, hållbar och grönsaksbaserad mat och brinner för att inspirera till en matfilosofi där det gröna står i centrum. Paul arbetar också för att öka respekten för allt som produceras och för alla delar av råvaran, med förhoppningen att vi på sikt ska kunna eliminera matsvinnet helt och hållet. Han har representerat Sverige i Bocuse d’Or och har arbetat på flera av världens och Sveriges bästa krogar. Sedan 2014 driver han tillsammans med Christofer Ekman restaurangen på Fotografiska i Stockholm – som 2017 utsågs till världens bästa museirestaurang. Han syns ofta i tv-rutan, bland annat har han varit programledare för ”Maträddarna” (SVT) och jurymedlem i ”Sveriges yngsta mästerkock” (TV4), förutom att han skrivit flera kokböcker.

Christofer Ekman är kocken som gillar matlagning som är rak och inte alltför tillkrånglad. Han och Paul Svensson har varit parhästar länge och även Christofers fokus ligger på det gröna och hållbara. Han har tidigare arbetat på flera av Stockholms finkrogar och tog 2009 hem silvermedaljen i tävlingen Årets kock.