Meny
Sök på bonnier fakta
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Olle Carlsson gäst hos P4 Extra

2014-10-23

Prästen och författaren Olle Carlsson, aktuell med den nya boken "Just idag", gästade i veckan P4 Extra och pratade om hur man finner lugnet i en stormig värld.  


- Det har alltid vara svårt att vara människa, men det har aldrig varit så ytligt som det är idag. Vi har klippt av banden med andlighet och djup och nu är det bara prestation, sade Olle Carlssons i intervjun med Lasse Bengtsson på P4 Extra. 

Olle Carlsson är aktuell med Just idag, en bok med 365 tankar om hur man skapar sinnesro. Texterna är ett slags meditativa övningar som kan fungera som en morgonrutin, för att dagen ska bli mer harmonisk.

När det svajar som mest omkring en, hur hanterar man det om man inte som du har en kristen tro?

- Jag tror att en gudstro kan vara en väldig styrka men jag är inte säker på att en troende människa alltid klarar sig lättare, jag tror att det viktigaste, vad man än går igenom, är att våga be om hjälp, sade Olle Carlsson till P4 extra.

I programmet pratade han bland annat om sina alkoholproblem. Och hur allting började på det glada 70-talet med folköl som ett sätt att njuta av livet och våga mer. Men hur det sedan utvecklades till ett beroende. Beroendet har han fått hjälp att tackla i samtal med Anonyma alkoholister och med hjälp av själavård. Han pratade också om skuldkänslor och menade att det inte är något farligt i sig att känna skuldkänslor utan att det är en signal att man behöver ställa något till rätta.

Han berättade om ”fyllegubben” som en dag när han var tio år gammal knackade på dörren och som sedan stannade i sexton år och blev en vän för livet.

  • Bonnier Fakta
  • Sveavägen 56
  • Box 3159, 10363 Stockholm