Meny
Sök på bonnier fakta
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Olle Carlsson skriver om påskhögtiden

2014-04-17

Bonnier Faktas författare Olle Carlsson har skrivit några väl valda ord inför den stundande påskhelgen.En villkorslöst älskande Gud har huvudrollen

Många tror att vetenskapen och sanningssökandet är ett hot mot kristendomens framtid men jag tror att det är precis tvärtom. Vår tids rätt att ifrågasätta alla auktoriteter och sanningar skapar helt nya förutsättningar för att återupptäcka kristendomens sprängkraft med en villkorslöst älskande Gud i huvudrollen.

Påskens berättelse utmanar starkt våra bilder av Gud. Den synliggör religionens dubbelhet och ställer oss inför ett vägval. Det är nu som universums skapare kommer ridande mot oss på en lånad åsna, utblottad och på väg att avrättas av översteprästerna.

Universums härskare rider inte på några höga hästar utan möter oss i ögonhöjd. Han har inga vapen, inget livgarde och ingen maktapparat. Han har inget eget färdmedel utan en lånad packåsna, han har inte ens en sadel. Vilken gudsbild.

De är lätt att förledas och förakta Jesus för hans anspråkslöshet och brist på typiskt manliga attribut och ledaregenskaper. Men kyrkan påstår att detta faktiskt är universums skapare som kommer oss till mötes. Han som är så annorlunda denna världs mäktiga, de vi beundrar och fruktar.

På långfredagen blir Gud avrättad i religionens namn. I de religiösas högborg, av översteprästerna och de skriftlärda, av dem som har bokstavstron och den teologiska rätten på sin sida. Av sanningens och godhetens försvarare - av makten och samhällseliten.

Sanningssökandet kan aldrig förgöra kristendomens grund. Kristendomens bild av Gud är seklernas största kärlekshistoria, en klassiker och bestseller utan like. Ett scoop för varje sökande människa och mer angeläget idag än någonsin.

Olle Carlsson
kyrkoherde i Katarina församling och författare

Läs mer om Olle Carlsson >>

  • Bonnier Fakta
  • Sveavägen 56
  • Box 3159, 10363 Stockholm