Fedons grekiska

Författare: Fedon Lindberg
Fotograf: Mats Widén

Utgivningsdag: 2005-08-03
Recensionsdag: 2005-08-03

Mediakontakt: Annelie Eldh

Fedons grekiska är Fedon Lindbergs personliga guide till det grekiska köket. Receptdelen föregås av en introduktion till landets mattradition, kultur och historia, som tar läsaren på en resa till ett Grekland bortom charterturismen. Författaren visar att mat, livsstil och hälsa hänger samman. Traditionell medelhavskost i kombination med en avslappnad inställning till tillvaron förebygger sjukdom och förbättrar hälsan.

   Med utgångspunkt i både antik och modern kokkonst presenteras rätter som är en njutning för både öga och gom. Inbjudande foton i både färg och svartvitt illustrerar recepten på bland annat:

 

·        meze (smårätter): tzatziki, auberginepuré, stekt ost, grekiska vårrullar, grillad bläckfisk, kikärtspinnar, fetaost- och lammfärspaj

·        sallader och grönsaker: grekisk sallad, squashbiffar

·        fisk och skaldjur: fiskgryta, räkor med fetaost och tomatsås

·        kött och fågel: köttfärsbiffar med spiskummin, moussaka

·        desserter, bröd och kakor: grekiskt ostbröd, fikon med honungsyoghurt

 

I Grekland ”lever man för att äta”. Maten är enkel, vardaglig och opretentiös. Grönsaker, baljväxter och nötter står ofta på bordet. Det typiskt grekiska är enligt författaren vindruvan, båten och olivträdet. Han berättar om grekiskt vin, olivolja, nötter och fetaost. Varje kapitel inleds med information om typiska råvaror; hur de har använts förr och deras betydelse idag. Receptens grekiska namn anges, vilket skapar en autentisk atmosfär. Här finns dessutom några recept från antiken.

 

Fedon Lindberg är läkare och författare. Han har sina rötter i Grekland men lever idag i Norge. Där grundade han 1999 Oslos första klinik för behandling av övervikt och livsstilsrelaterade sjukdomar. Han är specialist på invärtesmedicin och har utvecklat en uppmärksammad kostlära som bygger på GI-metoden som han skriver om i sina tidigare böcker: Naturligt slank, GI-metoden, Naturligt slank – Fedons GI-kokbok.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-08-03 Fotograf: Mats Widén Översättare: Kerstin Salomon Omslagsformgivare: Anders Timrén Antal sidor: 192 Mått: 205 x 267 x 20 mm Vikt: 901 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137128146 (2005-08-03)

Fler böcker av författaren

Fedons grekiska

Författare: Fedon Lindberg
Fotograf: Mats Widén

Utgivningsdag: 2005-08-03
Recensionsdag: 2005-08-03

Mediakontakt: Annelie Eldh

Fedons grekiska är Fedon Lindbergs personliga guide till det grekiska köket. Receptdelen föregås av en introduktion till landets mattradition, kultur och historia, som tar läsaren på en resa till ett Grekland bortom charterturismen. Författaren visar att mat, livsstil och hälsa hänger samman. Traditionell medelhavskost i kombination med en avslappnad inställning till tillvaron förebygger sjukdom och förbättrar hälsan.

   Med utgångspunkt i både antik och modern kokkonst presenteras rätter som är en njutning för både öga och gom. Inbjudande foton i både färg och svartvitt illustrerar recepten på bland annat:

 

·        meze (smårätter): tzatziki, auberginepuré, stekt ost, grekiska vårrullar, grillad bläckfisk, kikärtspinnar, fetaost- och lammfärspaj

·        sallader och grönsaker: grekisk sallad, squashbiffar

·        fisk och skaldjur: fiskgryta, räkor med fetaost och tomatsås

·        kött och fågel: köttfärsbiffar med spiskummin, moussaka

·        desserter, bröd och kakor: grekiskt ostbröd, fikon med honungsyoghurt

 

I Grekland ”lever man för att äta”. Maten är enkel, vardaglig och opretentiös. Grönsaker, baljväxter och nötter står ofta på bordet. Det typiskt grekiska är enligt författaren vindruvan, båten och olivträdet. Han berättar om grekiskt vin, olivolja, nötter och fetaost. Varje kapitel inleds med information om typiska råvaror; hur de har använts förr och deras betydelse idag. Receptens grekiska namn anges, vilket skapar en autentisk atmosfär. Här finns dessutom några recept från antiken.

 

Fedon Lindberg är läkare och författare. Han har sina rötter i Grekland men lever idag i Norge. Där grundade han 1999 Oslos första klinik för behandling av övervikt och livsstilsrelaterade sjukdomar. Han är specialist på invärtesmedicin och har utvecklat en uppmärksammad kostlära som bygger på GI-metoden som han skriver om i sina tidigare böcker: Naturligt slank, GI-metoden, Naturligt slank – Fedons GI-kokbok.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2005-08-03 Fotograf: Mats Widén Översättare: Kerstin Salomon Omslagsformgivare: Anders Timrén Antal sidor: 192 Mått: 205 x 267 x 20 mm Vikt: 901 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137128146 (2005-08-03)

Fler böcker av författaren