Kronhjort

Johan Tryggve Solheim, Kåre Vidar Pedersen
Köp boken

Utgivningsdag: 2004-09-10
Recensionsdag: 2004-09-10

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Kronhjort – Biologi, jakt och tillagning inleds med kronhjortens historia och biologi, bland annat berättas om när den först kom till Skandinavien och om dess imponerande anfader som lär ha vägt upp emot 500 kg och haft mer än fyra meter brett mellan hornen. Här finns också beskrivet hur deras biologiska årscykel ser ut och om hur det går till när man arbetar med uppfödning av hjort. Ett flertal kapitel handlar om jakt på kronhjort. I text och bild vi får ta del av olika skildringar av jakt ifrån Norges dramatiska fjällandskap eller från skotska höglandet. Här kan man läsa hur det går till vid smyg- och vaktjakt, tryckjakt eller drev med hundar. Till denna svenska upplaga har också tre nya kapitel skrivits om jakt i Sverige: i Blekinge och Västergötland och vid Mälaren. Här finns också flera grundliga redogörelser för efterarbetet; hur man gör efter skott om djuret är skadskjutet, och hur man bäst slaktar och styckar köttet. Allt för att minimera riskerna vid skott och för att man ska få den bästa kvaliteten på köttet.

Boken avrundas med två receptkapitel. Det första ger goda tillagningsförslag på allt som kronhjorten kan ge; från hjärta till rostbiff. Här kan du också läsa om hur man torkar, röker, saltar och gravar köttet. Det andra kapitlet väcker den verkliga läckergommen med hjälp av de recept som skapats av Eivind Hellström vars restaurang i Oslo har fått två stjärnor i Guide Rouge. Kronhjort är genomgående anpassad för en svensk läsargrupp både vad det gäller jaktlagstiftning och allmän relevans.

Kronhjorten är en av våra ädlaste och skyggaste viltarter och den har alltid räknats som högvilt, förr var jakten ett kungligt privilegium. Men med ständigt ökande stammar i Sverige så växer både tillgängligheten och intresset för arten hos jägare och naturälskare. Kronhjort – Biologi, jakt och tillagning är en perfekt bok för den som är intresserad av jakt, natur och matlagning.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2004-09-10 Fotograf: Per Klaesson Originalutgåvans titel: Hjort - fra hale till hode Formgivare: Leo Gefvert Thema-kod: Antal sidor: 240 Mått: 247 x 297 x 24 mm Vikt: 1462 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100103675 (2004-09-10)

Kronhjort

Johan Tryggve Solheim, Kåre Vidar Pedersen
Köp boken

Utgivningsdag: 2004-09-10
Recensionsdag: 2004-09-10

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

Kronhjort – Biologi, jakt och tillagning inleds med kronhjortens historia och biologi, bland annat berättas om när den först kom till Skandinavien och om dess imponerande anfader som lär ha vägt upp emot 500 kg och haft mer än fyra meter brett mellan hornen. Här finns också beskrivet hur deras biologiska årscykel ser ut och om hur det går till när man arbetar med uppfödning av hjort. Ett flertal kapitel handlar om jakt på kronhjort. I text och bild vi får ta del av olika skildringar av jakt ifrån Norges dramatiska fjällandskap eller från skotska höglandet. Här kan man läsa hur det går till vid smyg- och vaktjakt, tryckjakt eller drev med hundar. Till denna svenska upplaga har också tre nya kapitel skrivits om jakt i Sverige: i Blekinge och Västergötland och vid Mälaren. Här finns också flera grundliga redogörelser för efterarbetet; hur man gör efter skott om djuret är skadskjutet, och hur man bäst slaktar och styckar köttet. Allt för att minimera riskerna vid skott och för att man ska få den bästa kvaliteten på köttet.

Boken avrundas med två receptkapitel. Det första ger goda tillagningsförslag på allt som kronhjorten kan ge; från hjärta till rostbiff. Här kan du också läsa om hur man torkar, röker, saltar och gravar köttet. Det andra kapitlet väcker den verkliga läckergommen med hjälp av de recept som skapats av Eivind Hellström vars restaurang i Oslo har fått två stjärnor i Guide Rouge. Kronhjort är genomgående anpassad för en svensk läsargrupp både vad det gäller jaktlagstiftning och allmän relevans.

Kronhjorten är en av våra ädlaste och skyggaste viltarter och den har alltid räknats som högvilt, förr var jakten ett kungligt privilegium. Men med ständigt ökande stammar i Sverige så växer både tillgängligheten och intresset för arten hos jägare och naturälskare. Kronhjort – Biologi, jakt och tillagning är en perfekt bok för den som är intresserad av jakt, natur och matlagning.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2004-09-10 Fotograf: Per Klaesson Originalutgåvans titel: Hjort - fra hale till hode Formgivare: Leo Gefvert Thema-kod: Antal sidor: 240 Mått: 247 x 297 x 24 mm Vikt: 1462 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100103675 (2004-09-10)