Rockköket

Utgivningsdag: 2006-10-04
Recensionsdag: 2006-10-04

Mediakontakt: Magdalena Byléhn

Rockköket är något så ovanligt men självklart som en kokbok baserad på kända rockbands namn eller låttitlar. Kopplingarna är många, till exempel:·        Fyllig köttfärslimpa (Meatloaf)·        Het chilikyckling (Red Hot Chili Peppers)·        Flamberad banan (Electric Banana Band)·        Paprika-dresserad Subsandwich (Yellow Submarine)·        Fyllda kycklingbröst (Dixie Chicks)·        Eldiga köttbollar (Great Balls of Fire)

Mat och musik hör ihop! I båda fall upplever man glädje, gemenskap och kreativitet. Men främst handlar det om njutning. Mat och musik kan få oss alla att rysa av vällust, sinnena skärps, vi blir fokuserade och glömmer allt annat, i vissa fall är vi som nya människor efteråt.    Och vad kan då de två uttryckssätten inte åstadkomma tillsammans? Snacka om gastronomiska och musikaliska orgasmer! I Rockköket finns recept på all sorts mat, från den enklaste husmanskosten till mer avancerad matlagning, för precis som inom musiken är somligt lättlyssnat, medan annat är mer krävande.   Rockköket är också ett rocklexikon. Varje recept åtföljs av en journalistisk text om bandet eller artisten i fråga med många illustrationer och matfoton. Till varje recept ger författarna även förslag på vilken musik man ska lyssna på medan man lagar maten. ”Det ska smaka rock’n roll om de här maträtterna, annars har vi misslyckats”, skriver författarna i sitt förord.   Boken har en klassisk uppdelning för kokböcker, men författarna gör det på sitt eget sätt: Förrätter (Start Me Up), Kött (Animals), Fågel (The Byrds), Fisk (Octopus Garden), Vegetariskt (Green Day), Efterrätter (The Sweet), Kakor och bakverk (Pretzel Logic) samt en drinkavdelning (The Power Of Positive Drinking). Slutligen är en avdelning helt ägnad åt Frank Zappa (The Dangerous Kitchen). Totalt innehåller boken över 80 recept.    Fylld av rocknostalgi, god mat och snygg layout – Rockköket är den perfekta presentboken till alla som älskar mat och musik.

Jesper Almén är född 1969 och uppvuxen i Sundsvall. Han började spela klarinett i unga år men slutade när han insåg att inte många hårdrocksband har detta instrument i sina uppsättningar. Han har skrivit manus och medverkat i barnradioserier och har ett förflutet som rocksångare. Idag bor han med sin familj i Vallentuna och arbetar som journalist och musikskribent.

Pecka Hammarstedt är född i Sundsvall 1967. Pecka började spela piano vid sju års ålder och trummor vid tolv. Hans intresse för husmanskost från olika länder torde ha sitt ursprung i farmors profession som kocka och återspeglas i debuten Rockköket. Han är idag bosatt i Stockholm och är vid sidan av arbetet som jurist även musiker, låtskrivare och producent.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2006-10-04 Genre: Livsstil, hobby och fritid Formgivare: Maria Ström, Malin Ehlin Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 160 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137129808 (2006-10-04)

Rockköket

Utgivningsdag: 2006-10-04
Recensionsdag: 2006-10-04

Mediakontakt: Magdalena Byléhn

Rockköket är något så ovanligt men självklart som en kokbok baserad på kända rockbands namn eller låttitlar. Kopplingarna är många, till exempel:·        Fyllig köttfärslimpa (Meatloaf)·        Het chilikyckling (Red Hot Chili Peppers)·        Flamberad banan (Electric Banana Band)·        Paprika-dresserad Subsandwich (Yellow Submarine)·        Fyllda kycklingbröst (Dixie Chicks)·        Eldiga köttbollar (Great Balls of Fire)

Mat och musik hör ihop! I båda fall upplever man glädje, gemenskap och kreativitet. Men främst handlar det om njutning. Mat och musik kan få oss alla att rysa av vällust, sinnena skärps, vi blir fokuserade och glömmer allt annat, i vissa fall är vi som nya människor efteråt.    Och vad kan då de två uttryckssätten inte åstadkomma tillsammans? Snacka om gastronomiska och musikaliska orgasmer! I Rockköket finns recept på all sorts mat, från den enklaste husmanskosten till mer avancerad matlagning, för precis som inom musiken är somligt lättlyssnat, medan annat är mer krävande.   Rockköket är också ett rocklexikon. Varje recept åtföljs av en journalistisk text om bandet eller artisten i fråga med många illustrationer och matfoton. Till varje recept ger författarna även förslag på vilken musik man ska lyssna på medan man lagar maten. ”Det ska smaka rock’n roll om de här maträtterna, annars har vi misslyckats”, skriver författarna i sitt förord.   Boken har en klassisk uppdelning för kokböcker, men författarna gör det på sitt eget sätt: Förrätter (Start Me Up), Kött (Animals), Fågel (The Byrds), Fisk (Octopus Garden), Vegetariskt (Green Day), Efterrätter (The Sweet), Kakor och bakverk (Pretzel Logic) samt en drinkavdelning (The Power Of Positive Drinking). Slutligen är en avdelning helt ägnad åt Frank Zappa (The Dangerous Kitchen). Totalt innehåller boken över 80 recept.    Fylld av rocknostalgi, god mat och snygg layout – Rockköket är den perfekta presentboken till alla som älskar mat och musik.

Jesper Almén är född 1969 och uppvuxen i Sundsvall. Han började spela klarinett i unga år men slutade när han insåg att inte många hårdrocksband har detta instrument i sina uppsättningar. Han har skrivit manus och medverkat i barnradioserier och har ett förflutet som rocksångare. Idag bor han med sin familj i Vallentuna och arbetar som journalist och musikskribent.

Pecka Hammarstedt är född i Sundsvall 1967. Pecka började spela piano vid sju års ålder och trummor vid tolv. Hans intresse för husmanskost från olika länder torde ha sitt ursprung i farmors profession som kocka och återspeglas i debuten Rockköket. Han är idag bosatt i Stockholm och är vid sidan av arbetet som jurist även musiker, låtskrivare och producent.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2006-10-04 Genre: Livsstil, hobby och fritid Formgivare: Maria Ström, Malin Ehlin Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 160 Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137129808 (2006-10-04)