South Beach-dieten. Kokboken

Dr Arthur Agatston

Utgivningsdatum: 2006-01-25

Mediakontakt: Annelie Eldh

Bli av med kolhydratsuget, gå ner i vikt och ät gott med South Beach-dieten − kokboken.     Det här är kokboken till den effektiva GI-metoden för viktminskning. Här finns recept på läcker och lättlagad mat till både vardags och fest. South Beach-dieten är i grunden en livsstil för långsiktigt välmående. Det handlar om att äta välbalanserad kost, att inte hoppa över några måltider och att veta vilka livsmedel man ska undvika.     Boken inleds med en lista på vad man inte bör äta. Principen är enkel: undvik kolhydrater med högt GI och mättat fett. I den första, stränga fasen av dieten är kolhydratrika produkter med vitt socker, vitt mjöl, ris, potatis och frukt uteslutna. Denna mat får blodsockret att först stiga och sedan sjunka lika snabbt. Ett lågt blodsocker gör att man snart känner sig hungrig igen. När sockerberoendet försvunnit kan vissa av dessa livsmedel åter införas i kosten.     På inköpslistan kan i stället följande mat noteras: fisk och skaldjur, magert kött, sojaprodukter, ägg, magra mejeriprodukter, de flesta grönsaker, böner, baljväxter och kryddörter. Nyttigt fett i form av oliv-, raps- och fiskolja samt nötter är också bra. Så småningom kan man även äta fullkornsprodukter, frukt och choklad i måttliga mängder.        Recepten är näringsberäknade och indelade efter de olika faserna i dieten. Med över 200 olika recept att välja på blir det därför lätt att lägga om sin kost. Här finns både förrätter, kött- och fiskrätter, vegetariskt och desserter. Några exempel är aprikosmuffins eller getostomelett till frukost, lätthalstrad tonfisk på fänkålsbädd till lunch eller grillad lammkotlett med olivratatouille till middag. Som avslutning finns läckra desserter baserade på ricotta och yoghurt eller mörk choklad; däribland jordgubbscheesecake, yoghurtglass, chokladpaj med jordnötssmör och bärgranita. Dessutom bjuder kockar från populära restauranger runt om i Florida på sina festrecept.     I boken berättar även flera människor om sina framgångar med South Beach-dieten. Det bästa med dieten är enligt dem att man ska äta tre mål mat och två mellanmål. Man behöver inte gå hungrig och ingen säger sig sakna grädden eller sockret. Ändå har de gått ner i vikt och förbättrat sitt allmänna hälsotillstånd. De har blivit piggare och fått ett mer balanserat humör. South Beach-dieten har även en positiv inverkan på sjukdomar som typ 2-diabetes, förhöjda kolesterolvärden och högt blodtryck. Och recepten i den här kokboken visar att en kolhydratfattig kost rymmer både variation och kulinarisk njutning. Dr Arthur Agatston är en internationellt känd hjärtspecialist. Han är professor i medicin och har genom sin forskning utvecklat nya metoder för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. Numera driver han en klinik i Miami Beach, Florida. Med sin första bok, South Beach-dieten, har han rönt stora framgångar världen över. Den har sålt i mer än tio miljoner exemplar.

Detaljerad fakta

Recensionsdatum: 2006-01-25 Genre: Mat & dryck Översättare: Anna Olsson Originalutgåvans titel: South Beach Diet Cookbook Omslagsformgivare: Jonas Hugoson Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 352 Mått: 198 x 240 x 24 mm Vikt: 1128 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137128351 (2006-01-25)

South Beach-dieten. Kokboken

Dr Arthur Agatston

Utgivningsdatum: 2006-01-25

Mediakontakt: Annelie Eldh

Bli av med kolhydratsuget, gå ner i vikt och ät gott med South Beach-dieten − kokboken.     Det här är kokboken till den effektiva GI-metoden för viktminskning. Här finns recept på läcker och lättlagad mat till både vardags och fest. South Beach-dieten är i grunden en livsstil för långsiktigt välmående. Det handlar om att äta välbalanserad kost, att inte hoppa över några måltider och att veta vilka livsmedel man ska undvika.     Boken inleds med en lista på vad man inte bör äta. Principen är enkel: undvik kolhydrater med högt GI och mättat fett. I den första, stränga fasen av dieten är kolhydratrika produkter med vitt socker, vitt mjöl, ris, potatis och frukt uteslutna. Denna mat får blodsockret att först stiga och sedan sjunka lika snabbt. Ett lågt blodsocker gör att man snart känner sig hungrig igen. När sockerberoendet försvunnit kan vissa av dessa livsmedel åter införas i kosten.     På inköpslistan kan i stället följande mat noteras: fisk och skaldjur, magert kött, sojaprodukter, ägg, magra mejeriprodukter, de flesta grönsaker, böner, baljväxter och kryddörter. Nyttigt fett i form av oliv-, raps- och fiskolja samt nötter är också bra. Så småningom kan man även äta fullkornsprodukter, frukt och choklad i måttliga mängder.        Recepten är näringsberäknade och indelade efter de olika faserna i dieten. Med över 200 olika recept att välja på blir det därför lätt att lägga om sin kost. Här finns både förrätter, kött- och fiskrätter, vegetariskt och desserter. Några exempel är aprikosmuffins eller getostomelett till frukost, lätthalstrad tonfisk på fänkålsbädd till lunch eller grillad lammkotlett med olivratatouille till middag. Som avslutning finns läckra desserter baserade på ricotta och yoghurt eller mörk choklad; däribland jordgubbscheesecake, yoghurtglass, chokladpaj med jordnötssmör och bärgranita. Dessutom bjuder kockar från populära restauranger runt om i Florida på sina festrecept.     I boken berättar även flera människor om sina framgångar med South Beach-dieten. Det bästa med dieten är enligt dem att man ska äta tre mål mat och två mellanmål. Man behöver inte gå hungrig och ingen säger sig sakna grädden eller sockret. Ändå har de gått ner i vikt och förbättrat sitt allmänna hälsotillstånd. De har blivit piggare och fått ett mer balanserat humör. South Beach-dieten har även en positiv inverkan på sjukdomar som typ 2-diabetes, förhöjda kolesterolvärden och högt blodtryck. Och recepten i den här kokboken visar att en kolhydratfattig kost rymmer både variation och kulinarisk njutning. Dr Arthur Agatston är en internationellt känd hjärtspecialist. Han är professor i medicin och har genom sin forskning utvecklat nya metoder för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. Numera driver han en klinik i Miami Beach, Florida. Med sin första bok, South Beach-dieten, har han rönt stora framgångar världen över. Den har sålt i mer än tio miljoner exemplar.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdatum: 2006-01-25 Genre: Mat & dryck Översättare: Anna Olsson Originalutgåvans titel: South Beach Diet Cookbook Omslagsformgivare: Jonas Hugoson Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 352 Mått: 198 x 240 x 24 mm Vikt: 1128 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789137128351 (2006-01-25)