Vinprovningens ABC

Lars Torstenson
Köp boken

Utgivningsdag: 2001-09-18
Recensionsdag: 2001-09-18

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

"Det viktigaste man ska lära sig om vin och om vinprovning i synnerhet är att det är enkelt. Det är inte alls så svårt som det ibland kan verka. Att det verkar så svårt beror mest på att vi vinguruer vill imponera på er andra."

Lars Torstenson är professionell vinprovare och internationellt ryktbar vinmakare på Vin & Sprits vingård Domaine Rabiega i Provence. I Vinprovningens ABC lär han utan att krångla till det ut grunderna i konsten att prova vin och passar samtidigt på att avliva några av myterna kring detta ämne som många, helt i onödan, närmar sig med vördnad. Följer man några enkla regler är det bara att sätta igång – med nyfikenhet och öppna sinnen. Vinprovning är kul!
   I bokens inledande avsnitt berättar Lars Torstenson om vad man ska tänka på innan man börjar och om hur själva vinprovningen går till. Därpå ger han förslag på vilka viner man kan välja till olika provningar som spänner från det enkla till det mer avancerade och udda (som avancerad vinprovare kan man till exempel försöka skilja på rödviner från olika distrikt i Bordeaux och har man smak för det udda provar man samma vin i olika typer av glas!). Utöver vinprovning tar han också upp druvor och regioner, servering, lagring och vintillverkning samt ger förslag på lyckade kombinationer av mat och vin.
    Vinprovningens ABC är rikt illustrerad med bilder som väcker läsarens lust att genast kasta sig in i vinernas värld.

Lars Torstenson (född 1958) är i grunden journalist. Efter att ha arbetat på Vin & Sprits informations-avdelning i Sverige blev han 1988 platschef på företagets kurs- och vingård Domaine Rabiega i Provence. Här utvecklade han sina kunskaper om vin och tog så småningom över ansvaret för vinproduktionen. Han har nu också övertagit driften av Chateau dEsclans, som arrenderas av Domaine Rabiega. Hans viner har fått hundratals utmärkelser och 1994 blev han utsedd till årets vinbonde av den franska vintidskriften GaultMillau. I Sverige har han bland annat korats till årets vinmakare av tidningen Gourmet (1990), tilldelats Svenska Vinakademiens stipendium (1997) och mottagit Gyllene glaset av tidningen Allt om Mat år 2000.

Information om boken kommer att finnas på boxarna med vin från Domaine Rabiega som finns att köpa på Systembolaget.

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2001-09-18 Genre: Mat & dryck Originalutgåvans titel: Vinsmagningens abc Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 215 Mått: 227 x 221 x 16 mm Vikt: 798 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100576134 (2001-09-18); Kartonnage, 9789100579616 (2002-08-13)

Fler böcker av författaren

Vinprovningens ABC

Lars Torstenson
Köp boken

Utgivningsdag: 2001-09-18
Recensionsdag: 2001-09-18

Mediakontakt: Bonnierförlagens Press

"Det viktigaste man ska lära sig om vin och om vinprovning i synnerhet är att det är enkelt. Det är inte alls så svårt som det ibland kan verka. Att det verkar så svårt beror mest på att vi vinguruer vill imponera på er andra."

Lars Torstenson är professionell vinprovare och internationellt ryktbar vinmakare på Vin & Sprits vingård Domaine Rabiega i Provence. I Vinprovningens ABC lär han utan att krångla till det ut grunderna i konsten att prova vin och passar samtidigt på att avliva några av myterna kring detta ämne som många, helt i onödan, närmar sig med vördnad. Följer man några enkla regler är det bara att sätta igång – med nyfikenhet och öppna sinnen. Vinprovning är kul!
   I bokens inledande avsnitt berättar Lars Torstenson om vad man ska tänka på innan man börjar och om hur själva vinprovningen går till. Därpå ger han förslag på vilka viner man kan välja till olika provningar som spänner från det enkla till det mer avancerade och udda (som avancerad vinprovare kan man till exempel försöka skilja på rödviner från olika distrikt i Bordeaux och har man smak för det udda provar man samma vin i olika typer av glas!). Utöver vinprovning tar han också upp druvor och regioner, servering, lagring och vintillverkning samt ger förslag på lyckade kombinationer av mat och vin.
    Vinprovningens ABC är rikt illustrerad med bilder som väcker läsarens lust att genast kasta sig in i vinernas värld.

Lars Torstenson (född 1958) är i grunden journalist. Efter att ha arbetat på Vin & Sprits informations-avdelning i Sverige blev han 1988 platschef på företagets kurs- och vingård Domaine Rabiega i Provence. Här utvecklade han sina kunskaper om vin och tog så småningom över ansvaret för vinproduktionen. Han har nu också övertagit driften av Chateau dEsclans, som arrenderas av Domaine Rabiega. Hans viner har fått hundratals utmärkelser och 1994 blev han utsedd till årets vinbonde av den franska vintidskriften GaultMillau. I Sverige har han bland annat korats till årets vinmakare av tidningen Gourmet (1990), tilldelats Svenska Vinakademiens stipendium (1997) och mottagit Gyllene glaset av tidningen Allt om Mat år 2000.

Information om boken kommer att finnas på boxarna med vin från Domaine Rabiega som finns att köpa på Systembolaget.

Ladda ner omslag

Detaljerad fakta

Recensionsdag: 2001-09-18 Genre: Mat & dryck Originalutgåvans titel: Vinsmagningens abc Thema-kod: Kokböcker Antal sidor: 215 Mått: 227 x 221 x 16 mm Vikt: 798 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789100576134 (2001-09-18); Kartonnage, 9789100579616 (2002-08-13)

Fler böcker av författaren