Bonnier Fakta, 2022-01-25

Foto: Per Carlsson

Adlibrispriset 2021 till Tareq Taylor

Tareq Taylors matresa av Tareq Taylor tilldelas Adlibrispriset i kategorin Årets kokbok 2021. Boken röstades fram av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2021. Engagemanget för 2021 års Adlibrispris var stort och omkring 20 000 personer var med och röstade fram de vinnande böckerna!

Om Tareq Taylors matresa

Här får vi följa med på en inspirerande och personlig matresa som går till hans pappas hemstad Jerusalem. Boken innehåller cirka 50 recept med den godaste maten från Mellanöstern – klassisk hummus, fyllda filodegsrullar, den arabiska pizzan manakish, lammgrytan makloubi, riktigt bra tabbouleh, sesambrödet kaek och den söta kakan harisi.

Boken följer i spåren av tittarsuccén "Tareq Taylors matresa" (SVT) där Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer besökte platsen han inte återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med. Ett tv-program präglat av en sällsynt värme och en känsla av att mat kan överbrygga alla gränser.

Om Tareq Taylor

Tareq Taylor är en av Sveriges mest namnkunniga och framstående kockar. Känd bland annat från de uppskattade tv-programmen Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider, Go'kväll och Lyckomaten (alla SVT). Han vann Kockarnas kamp (TV4) 2017 efter en bejublad insats och fick samma år utmärkelsen Bästa Malmöambassadör. I ett par år har han också lagat maten i Stjärnorna på slottet (SVT). Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker, håller ofta föreläsningar runtom i landet och driver restaurangerna Kockeriet i Malmö samt Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg (tillsammans med Paul Svensson).