Bonnier Fakta, 2019-12-09

Foto: Stefan Tell

Guldhjärtat 2019 till Anders Hansen

Läkaren och författaren Anders Hansen, som ligger bakom de revolutionerande böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan, tilldelas Guldhjärtat 2019 i kategorin Årets Hederspris. Hansen korades på Guldhjärtat-galan som arrangerades på Stockholmsmässan i samband med Fitnessfestivalen.

Guldhjärtat delas ut årligen med syfte att lyfta träningshjältar från hela Sverige och i år röstade över 38 000 personer.

Motiveringen lyder

"'Du blir smartare och mår psykiskt bättre av att träna'. Anders Hansens budskap är enkelt, men med tung forskning bakom. Resultatet av nya rön har ekat genom hela media-Sverige och bland annat lett till det Stora Hälsopriset och 2018 års Mensapris. Hans sommarprat på temat ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra” har haft över 3 miljoner lyssningar - och var 2019 års mest lyssnade. Som medicinsk expert i bland annat TV4:s Vardagspuls och i SVT:s Nobelstudion har Anders röst gett träning nya perspektiv. En onekligen Hjärnstark person, vars bästsäljande böcker har sålts i 21 länder."

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han ligger bakom de revolutionerande böckerna Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna och Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. I somras släpptes hans sommarprat i Sommar i P1, som med sina 2,7 miljoner lyssningar blev årets mest lyssnade, där han med hjälp av fakta inspirerade och utbildade inom hälsa och välmående kopplat till digitaliseringen.