Bonnier Fakta, 2021-12-16

Foto: Stefan Tell

Anders Hansens bok Skärmhjärnan – nu i barnvänlig version

I Skärmhjärnan junior skriver överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen tillsammans med barnboksförfattaren Mats Wänblad om vår tids stora föräldrautmaning – att hitta rätt balans för barn och deras skärmtid. Genom boken vill Anders Hansen och Mats Wänblad hjälpa barn och unga att förstå hur skärmarna och deras innehåll kan ställa till problem i vardagen och vad man själv kan göra för att få en bättre balans. Boken riktar sig till barn på mellanstadiet och högstadiet.

När de smarta mobilerna hamnade i var och varannan ficka hade vi plötsligt tillgång till en fantastisk värld av möjligheter bara ett knapptryck bort. Men vad gör egentligen timme efter timme av skärmande med våra och – kanske viktigast av allt – våra barns och ungdomars hjärnor? I Skärmhjärnan junior får du lära dig varför för mycket skärmtid påverkar din hälsa på olika sätt och hur du kan undvika att skärmprylarna tar kontrollen över dig och ditt liv.

Skärmhjärnan Junior bygger på fakta ur Anders Hansens succébok Skärmhjärnan från 2019, nu omstöpt och uppdaterad i en helt ny version för yngre läsare.

Om författarna

Anders Hansen är leg läkare utbildad vid Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. År 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och skrev både manus till och var programledare för den populärvetenskapliga tv-serien Din hjärna på SVT. Anders har tidigare utkommit med följande böcker på Bonnier Fakta: Hälsa på recept– medförfattare Carl Johan Sundberg (2015), Hjärnstark (2016), Fördel ADHD (2017), Skärmhjärnan (2019), Hjärnstark junior (2020) och Depphjärnan (2021).

Foto: Stefan Tell

Mats Wänblad är författare av barn- och ungdomsböcker och har bland annat skrivit de populära Så funkar det!-böckerna och den storsäljande läsläran ABC-klubben samt är medförfattare till Hjärnstark junior. Mats översätter även filmer och böcker, föreläser om berättarteknik och leder skrivkurser för alla åldrar, ofta i skolor.

Anders Hansen och Mats Wänblad har tidigare skrivit boken Hjärnstark Junior tillsammans.

Skärmhjärnan junior utkommer den 28 december som fysisk bok, ljudbok (inläst av Anders Hansen själv) och som e-bok.

För mer information:

Sofia Heurlin, sofia.heurlin@bonnierforlagen.se