Bonnier Fakta, 2022-11-17

Årets julklapp är det hemstickade plagget

Årets julklapp skänker både värme och omtanke i en orolig tid. Det hemstickade plagget är 2022 års julklapp! – Som en varm kram i produktform, säger Emma Hernell, vd på HUI Research om utnämningen till TT.

Oavsett om du är en inspirerad nybörjare eller en mångårig expert har du forfarande tid att fixa den perfekta klappen med den lilla extra omtanken. Tänker du inte sticka är dessa böcker annars en perfekt julklapp till den som vill börja eller redan gör det.

Låt dig inspireras av Maja KarlssonLærke Bagger och Ivar Asplund – alla tre med en egen unik signatur. Majas mönster, Lærkes lekfullhet och Ivars olika svårighetsgrader. Köp hem nytt garn eller använd det du har hemma, allt är möjligt med deras böcker.

Finns det en kofta för varje tillfälle?

Javisst. Sticka din nya (eller någon annans) älsklingskofta! I stickdesignern Maja Karlssons nya bok Koftor ryms tjugo vackra och sköna yllekoftor för alla behov. Här hittar du tjugo olika modeller för årets alla säsonger som passar både nybörjare och mer erfarna stickare. Med inspiration från nordisk mönstertradition har Maja skapat koftor med skiftande konstruktion och design: koftor med flerfärgsmönster, enfärgade koftor, enfärgade med flätor eller spetsmönster.

Beskrivningarna finns i olika svårighetsgrader – för både novis och expertis, och majoriteten av dem är graderade i ett brett storleksspann. Boken är kompletterad med en pedagogisk stickskola för olika konstruktions- och teknikmoment.

Bokens fotografier: Helén Pe

Stickboken som inte liknar någon annan

I Lærke Bagger – Sticka fokuserar den danska stickdrottningen på det vilda, personliga och det uppseendeväckande. Laerke började att sticka frenetiskt när hon var gravid. Hon vill med boken förändra vår uppfattning om vad handstickat är genom att använda restgarner.

I boken får vi lära oss hur man stickar en scrunchie, pärlsticka en tröja  – eller varför inte din egen fuskpälsjacka? Förutom 15 stickbeskrivningar innehåller boken teknikavsnitt och inspirerande kapitel om hur du kan arbeta med färger och olika skisstekniker för att sätta din personliga prägel på plaggen.

Lærke Bagger skriver också om att hitta modet och våga strunta i andras tyckande och uppmuntrar oss att använda vår osäkerhet som drivkraft istället. Att tro på sig själv, göra upp med det perfekta och vackra, ha kul under processen och omfamna de fel man gör när man är på okänd mark.

Bokens fotografier Lærke Bagger, Peter Stanners, Sidsel Alling og Fryd Frydendahl

Från det enklaste till det mer utmanande

I Sticka från grunden av Ivar Asplund hittar du ett smidigt sätt att lägga upp maskor. Hur du stickar rätt och avigt och vilka effekter man kan uppnå när man kombinerar de två olika sticksätten. Hur enkelt det är att sticka hålmönster. Hur du läser diagram och hur stickbeskrivningar är uppbyggda. Hur du maskar av och avslutar ett stickprojekt både enkelt och snyggt. Vad du ska tänka på när du väljer garn och vad du behöver för material utöver stickorna.

Alla tekniska moment som dyker upp i beskrivningarna finns tydligt beskrivna i bokens teknikdel och för varje projekt du ger dig på lär du dig något nytt och blir allt skickligare. En pedagogisk och inspirerande bok om stickning som är rikligt illustrerad med fotografier och teckningar.

Bokens fotografier: Tina Axelsson

Fler böcker av Maja Karlsson

Trettiofem sockor

Trettiofem vantar

Sticka svenska mönster

Fler böcker av Ivar Asplund

Sticka flätor