Bonnier Fakta, 2020-11-06

Backstage med Bruce Springsteen, Tina Turner och Kiss

Vad hände före, under och backstage när de internationella megastjärnorna kom till Sverige? Thomas Johansson är en av Sveriges största konsertarrangörer och har jobbat med en hel rad världskändisar – från Jimi Hendrix till Kiss, Metllica, U2 och David Bowie.

I  Rock ’n’ Roll Circus får vi följa med på fantastiska möten, kvällar och middagar med artisterna och dessutom på en musikalisk resa i arenasverige. Här får du veta mer om Thomas möten med Bruce Springsteen, Tina Turner och Kiss.

Bruce Springsteen

Det är med Bruce och Sverige som med Abbas genombrott i Australien: vi är små länder och när någonting blir stort blir det så enormt stort, så väldigt påtagligt. När han var här med Pete Seeger-konserterna kring midsommar 2006 ville han åka skärgårdsbåt, och då hade vi fyra–fem båtar runt om oss, fotografer, tidningar, tv, rubbet, folk som föll i vattnet, hysteri.

Senast i Göteborg hade vi lika många bilar efter oss när vi skulle åka och äta. Vid ”Tunnel of love”-turnén 1988 var han skild från Julianne Phillips och tillsammans med Patti Scialfa. De ville undvika uppståndelse genom att bo privat och jag kollade en massa olika ställen och lägenheter tills jag kom på att Tomas och Marie (Ledin) hade en lägenhet som borde passa. Jag ringde till Marie: ”Har ni lust att bo på Grand Hotel i Springsteens rum i fem–sex dagar medan han bor i er lägenhet?” Det hade de.

Bruce Springsteen, Leif Mannerström och Thomas

När Bruce landade gjorde vi som när Barack Obama var här. Vi hade två likadana, vita minibussar på Arlanda: turnéledaren Hasse Blomgren åkte med Bruce och Patti och medan media följde efter bussen som körde till Grand Hotel försvann den andra bussen med Bruce och Patti upp till lägenheten på Östermalm.

Bruce Springsteen (f. 1949) blev som så många amerikanska pojkar i sin generation så inspirerad av Beatles framträdande i Ed Sullivans tv-show 1964 att han skaffade gitarr och siktade på en musikalisk karriär. Ingen blev så framgångsrik som han. Han slog igenom på skiva med The E Street Band, men har också spelat in soloskivor med folkmusik. Maratonkonserterna med E Street Band på uppemot fyra timmar är legendariska, men han har också gjort den uppmärksammade soloshowen ”Springsteen on Broadway” där han sjöng, spelade gitarr och piano och läste ur sin biografi ”Born to run”.

Tina Turner

Tina Turner och Thomas

Jag har lärt mig mycket av Tina Turner, dels yrkesmässigt där hon är själva essensen av amerikansk underhållning, som Bruce Springsteen och James Brown, men också på ett personligt plan: vi har kanske gjort femtio konserter med henne och hon har aldrig klagat, hon är så sanslöst positiv, hela tiden.

Hon bor numera i Schweiz där hon gifte sig med en skivbolagsman som heter Erwin Bach och vi var hemma hos dem med Roxette en gång. Sånt händer alldeles för sällan i dag. Tina och Erwin bjöd hem mig och Per och Marie och där satt vi och drack goda viner och åt en ypperlig tryffelpasta som Tina hade lagat, själv fick jag göra salladen.

Vi hann prata politik; Tina är intelligent och insatt, och förklarade att anledningen till att hon sa upp sitt amerikanska medborgarskap berodde på att hon var helt förtvivlad över att USA inte tog hand om de, som hade det sämst, att så många hade så dåligt ställt i ett så rikt land.

Och jag är ganska stolt över att ha varit lite delaktig när Tina Turner spelade in sin största hit, ”What’s love go to do with it”.

Tina Turner (f. 1939) föddes som Annie Mae Bullock i Nutbush i Tennessee och slog igenom stort med sin dåvarande man Ike Turner som Ike & Tina Turner. Som soloartist blev Tina inte bara populär som sångerska, hon spelade The acid queen i rockoperan ”Tommy” (1975) och delade huvudrollen med Mel Gibson i ”Mad Max beyond Thunderdome” (1985). Hon sjöng dessutom ledmotivet till James Bond-filmen ”Golden Eye”. Tina Turner är nu också föremål för en musikal som heter ”Tina – the musical”.

Kiss

Scandinavium var utsålt 1976 när Kiss kom dit och deras produktion var stor, riktigt stor. Konserten var en enorm succé, men det slogs också sönder stolar nåt alldeles förfärligt.

Efteråt skulle vi käka på en krog som hette Räkan, där vi brukade hamna med band som spelade i Göteborg eftersom Räkan var lite speciell. Mitt i krogen hade man nämligen en bassäng med båtar som lastades med räkor och som man sen själv styrde till sitt bord. Plötsligt fick Bosse Norling och några i bandet för sig att de skulle dricka snaps och jag såg tidigt att det skulle gå åt helvete. Och det gick mycket riktigt fullständigt åt helvete.

Jag vet inte om han tyckte att det tog för lång tid, men Ace Frehley ställde sig upp och hoppade ned i bassängen för att försöka ta räkbåtarna med händerna. Bassängen var uppbyggd på pallar och dess botten var gjord av plexiglas och definitivt inte byggd för en Ace Frehley. Det gick hål, vatten rann ut över golvet och när andra gäster upptäckte vad som hände började de skrika och försökte ta sig ut ur lokalen, det blev med andra ord stor härva och stort elände. Paul och Gene pratar än i dag om restaurangbesöket i Göteborg.

Kiss bildades i New York 1973 av Paul Stanley och Gene Simmons. Bandet skilde sig tidigt från mängden genom sin ansiktsmålning och en spektakulär scenshow som innehöll blodspottning, pyroteknik, svävande trumset och sprutande eld. Bandet har genom åren gått igenom många medlemmar, men Paul Stanley och Gene Simmons är kvar från starten. Deras musik är hårdrock, men bandet fick en nytändning och ny publik när de gjorde discolåten ”I was made for loving you”.

Detta är ett bearbetat utdrag ur Rock 'n' roll circus: artisterna – musiken – mötena. Läs mer här.

En helt osannolik historia

Konsertarrangören Thomas Johansson har arbetat och umgåtts med världens största artister i femtio år. Sedan han startade bokningsbolaget EMA-Telstar 1969 har han jobbat med alla från Abba, Paul Simon och Rolling Stones till Tina Turner, Pink och Metallica. Här berättar han tillsammans med journalisten Mats Olsson om mötena med tjugofem av alla dessa världsstjärnor. Hur var det att se publiken hoppa sönder Ullevi när Bruce Springsteen spelade? Och hur gick det egentligen till när Bob Dylan fick Nobelpriset? Till varje berättelse har Thomas valt ut en särskilt minnesvärd spelning med tillhörande låtlista, och satt ihop spellistor där du själv kan lyssna på låtarna som spelades.

Om Thomas Johansson

Thomas Johansson bildade 1969 EMA-Telstar och blev genom sin förmåga att prata, lägga sig i och vara på rätt plats vid rätt tillfälle en av världens mest framgångsrika promotors. I dag är han styrelseordförande för Live Nation Nordic.