Bonnier Fakta, 2020-03-20

Foto: Helén Pe

Baka i långpanna – ljuvligt gott till många

Har du någonsin ätit en fyrkantig semla? Sveriges bakdrottning Frida Skattberg är tillbaka, och den här gången bjuder hon på enkla bakverk för många – chokladbiskvier, vaniljhjärtan eller prinsesstårta ... Som vanligt lägger Frida till sin egen twist i alla recept.

I Baka i långpanna deluxe finns klassiker som kärleksmums och rulltårta uppdaterade deluxe men också bakverken du kanske inte visste att du kan göra i långpanna. Som vanligt lägger Frida till sin egen twist i alla recept – en annorlunda frosting här, lite rivet limeskal där, en överraskande fyllning i mitten. Och allt blir förstås fantastiskt gott!

Frida Skattberg är frilansande receptkreatör, och en av Sveriges största profiler inom bakning. Hon har tidigare skrivit boken Kladdkakor deluxe. I den nya boken slår hon ett slag för långpannan, en fyrkantig, stor form som det bara är att breda ut en enkel smet i. Långpannan ger kakor åt många. Och att baka stora kakor är perfekt vid kalas, högtider, till fredagsfikat på jobbet, skolavslutningar, sommarfika eller till knytiskvällen. Dessutom fyller den en hel kakburk på nolltid för gäster som gärna kommer förbi på spontanfika.

Här bjuder vi på ett recept ur boken.

Key lime pie med cookie-botten

30 bitar

Pajskal

80 g smör

250 g kakor eller kex (Frida använde Maryland cookies)

Foto: Helén Pe

Fyllning

1 burk kondenserad sötad mjölk (ca 400 g)

4 limefrukter, saften + rivet skal från 3 av dem

3 tsk vaniljsocker

2 äggulor

1 ägg

Garnering

2 dl vispgrädde

Rivet skal från 1 lime

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader och börja med fyllningen.
  • Blanda kondenserad mjölk, limesaft­ och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd ner äggulorna och ägget och vänd försiktigtihop till en slät blandning.Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet.
  • Fortsätt med pajskalet. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare.Tillsätt sedan smöret och mixa ihop.
  • Klä en form med löstagbar kant (32 × 25 cm) med bakplåts­ papper upp över kanterna. Häll i smulet och tryck ut det till ett skal med baksidan av en sked. Packa hårt. Grädda skalet mitt i ugnen i 15 minuter.
  • Ta ut formen och häll i fyllningen. Grädda sedan pajen i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt och ställ sedan pajen i kylskåp i minst 1 1⁄2 timme.
  • Vispa grädden lätt, klicka ut den på pajen och riv sedan över limeskal.