Bonnier Fakta, 2023-11-28

Bistro hemma: Kokboken för alla hemmakockar

Christopher Åström är en självlärd matkreatör med miljontals följare på Tiktok och 130 000 följare på Instagram. Han driver också den populära restaurangen Bar Schiacciate i Hornstull i Stockholm. Nu är han aktuell med sin första kokbok Bistro hemma. Vi bjuder på en recept ur boken: Pappas hål-i-magen-pasta.

Enkel och rustik mat

Bistro hemma är kokboken för alla hemmakockar som vill laga enkel, rustik mat med hög kvalitet och det där lilla extra. Mat som man blir sugen på att laga, äta och bjuda andra på. Som på en bistro. Fast hemma. Vad sägs om Pappas-hål-i-magen-pasta, fisktacos, gochujangnudlar och yoghurtpannacotta med passionsfrukt och mango?

Ur förordet:

Recepten i Bistro hemma har jag slipat fram. Jag har lagat dem många gånger, tagit bort ingredienser och lagt till andra, smakat av igen och igen, justerat mängder och vägt om. Men jag vill att du ser recepten som riktlinjer, inte regler. Det går nämligen inte att skriva ett recept som är perfekt. Du är konstnären och rätten är din tavla. Laga gärna rätterna flera gånger du också. Var uppmärksam på små och stora differenser och hur dessa påverkar resultatet. Ett sådant arbetssätt är mycket viktigare och hjälpsammare än alla recept du någonsin kommer att läsa. Jag har knådat ingresser också. Jag vill att du ska få reda på en del om mig, vad jag gillar och ogillar, hur jag tänker och vad jag vill med min matlagning. Ja, jag tror det knappt själv, men nu har jag ju faktiskt skrivit en kokbok.

Pappas hål-i-magen-pasta

Jag har spelat ishockey under större delen av mitt liv. På senare år har jag förstått vilken uppoffring hockeyn medförde för mina föräldrar. Skjutsningar och hämtningar, matcher och träningar, och förstås maten. Tränar man mycket måste man också äta mycket, såklart. Därför har jag alltid haft en nära relation till mat, och mina föräldrar sig alltid till att det fanns hemlagad, ärlig och trygg mat på bordet. Den här rätten har min pappa gjort under många år. Den är inte särskilt graciös, men den gör jobbet. Frågar man honom varför rätten heter som den gör säger han ”För att den är så god att man bara vill äta mer, mer, mer”.

4 portioner

Foto: Petter Bäcklund

Ingredienser

500 g pasta

400 g falukorv

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

Chiliflakes

1 msk tomatpuré

2,5 dl vispgrädde

ca 0,5 dl ketchup

2–3 droppar tabasco

1 skvätt kinesisk soja

1 skvätt mjölk

Olivolja till stekning

Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

Gräslök, torkad eller hackad färsk

Gör så här:

  1. Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skiva under tiden korven och dela varje korvskiva i fyra delar. Hetta upp olja i en stekpanna p. hög värme. Fräs korvbitarna i 3–4 minuter tills de är vackert gyllene.
  3. Tillsätt gul lök och vitlök. Krydda med salt, peppar och lite chiliflakes. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa tills den f.tt en mörkare, brun färg.
  4. Häll i grädde, lite pastavatten, ketchup, tabasco och soja. Blanda väl och späd med lite mjölk.
  5. Häll vattnet från pastan när den är al dente. Tillsätt pastan i stekpannan och blanda tills du har en härlig, krämig sås.
  6. Toppa med gräslök. Servera direkt, njut!