Bonnier Fakta, 2020-06-26

Foto: Fredrik Bankler

Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska bok Jag kan ha fel utkommer i oktober

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 

Den som växer i visdom

Namnet Natthiko fick Björn då han blev munk. Det betyder "den som växer i visdom". Det är fortfarande hans polstjärna i livet. Bland ämnena som ligger honom närmast om hjärtat återfinns tillit, etik, ansvar, närvarons gåvor, stillhetens värde och människans längtan efter samhörighet.

När allt går mot sitt slut

2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I kommande boken Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Sommarpratare 26 juni

Den 26 juni är Björn aktuell som sommarpratare i Sommar i P1. 2012 medverkade han i Sommar framröstad som Lyssnarnas Sommarvärd.

Under 2019 genomförde Björn en turné på ett stort antal orter i Sverige med förställningen ”Nycklar till frihet”. Han har även medverkat i Tankar för dagen i  P1 och gjort podden Björn & Navid.

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk utkommer den 6 oktober 2020.

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

Caroline Bankler arbetar som producent och projektledare. Hon lärde känna Björn inom talarbranschen och de blev snabbt goda vänner. Caroline var turnéproducent till Björn Natthiko Lindeblads uppskattade föreställning Nycklar till frihet som sågs av över 20 000 personer.

Navid Modiri är poddare, föreläsare och författare. Han har arbetat som programledare i tv och radio och är en flitigt anlitad förläsare om kreativitet och mångfald. Tillsammans med Björn Natthiko Lindeblad har han rönt stor uppmärksamhet med podden Björn & Navid.