Bonnier Fakta, 2022-12-05

Foto: Judith Kirkhoff

Boken för alla som blir lyckliga av att baka

Hilda Kirkhoff älskar att baka! Och det var förstås en av anledningarna till att hon 2020 vann Hela Sverige bakar.

Kaklycka med Hilda är hennes andra bok, där hon fortsätter att bjuda på underbara bakverk som galette med persika och mandel, chokladtarte med brynt smörkola, monkey bread, italienska cantuccini och farmor Märthas pepparkakor, men också flätad formfranska, brioche och New York bagels. Allt bakat med stor kärlek.

Det är lite av Hildas specialgren att lyfta fram klassiker och ge dem en ny, alldeles egen twist. För att du ska lyckas lika bra som hon delar hon frikostigt med sig av sina allra bästa recept och smartaste tips.

De finstämda och inspirerande bilderna är fotograferade av Hildas syster Judith Kirkhoff.

Vi bjuder på ett recept ur boken!

Ur innehållet:

  • Bakfakta
  • Matbröd
  • Sötebröd
  • Småkakor
  • Pajer och mjuka kakor

Mjuk pepparkaka med lingonglasyr

Jag har ofta tyckt att mjuk pepparkaka blir torr och tråkig, men inte med det här receptet som jag har fått av en vän till familjen. Numera bakar jag aldrig mjuk pepparkaka på något annat sätt. Vänta med lingonglasyren om du vill frysa kakan.

Foto: Judith Kirkhoff

Cirka 10 bitar

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1 ½ tsk malen ingefära

1 ½ tsk malen kardemumma eller mortlade kardemummakärnor

1 ½ tsk malen kanel

1 tsk malda nejlikor

2 tsk bikarbonat

4 dl vetemjöl (240 g)

1 dl lingonsylt

2 dl filmjölk

Smör och ströbröd till formen

Lingonglasyr

1 dl frysta, tinade lingon

1 ½–2 dl florsocker

1–2 msk vatten

  • Värm ugnen till 175 grader med varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna.
  • Smöra och bröa en 1 ½–2-liters bakform.
  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta sedan ner i äggsmeten. Vänd ihop allt med en slickepott.
  • Vänd ner lingonsylt, filmjölk och det smälta smöret och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  • Grädda kakan näst längst ner i ugnen i cirka 25 minuter. Känn efter med en sticka – den ska vara helt torr när kakan är färdigbakad.
  • Ta ut och låt kakan svalna något i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt svalna.
  • Lägg lingon och florsocker i en skål och mixa slätt med stavmixer. Tillsätt lite vatten i taget och rör om till en jämn glasyr.
  • Häll ut glasyren över den avsvalnade kakan.

Foto: Judith Kirkhoff

Om Hilda Kirkhoff

Hilda Kirkhoff slog igenom när hon vann Hela Sverige bakar 2020 och har sedan dess fortsatt att inspirera med sina kreativa och vackra bakverk. Hon har en stor passion för bakning och lär gärna ut hur man med blommor, nötter, bär och andra toppingar förvandlar sina kakor till vackra och välsmakande paradbak. ilda bor på västkusten och hela familjen är delaktig i hennes böcker: systern Judith fotograferar, hennes mamma skapar keramik till bakverken och hennes pappa sköter om trädgården där många av bilderna fotograferas.