Bonnier Fakta, 2019-11-21

Boken i topp när svenskarna får välja julklapp

I dagarna avslöjade HUI att årets julklapp är en låda för att lägga ifrån sig mobiltelefonen, men när svenskarna får välja är det boken som står i topp. Prisjämförelsesajten Pricerunner har i samarbete med Kantar Sifo frågat 1000 svenskar vad de önskar sig i julklapp och på första plats hamnar just boken.

"Då talar vi om en fysisk bok. Mest intressant är att det är unga människor i åldern 18–29 år som allra helst vill ha böcker. På julen verkar vi vilja ha en paus från alla digitala och sociala medier", skriver Nicklas Storåkers, vd, i ett pressmeddelande.

Mobillåda + böcker = Skärmhjärnan

En av många passande böcker att ge som julklapp är Skärmhjärnan av Anders Hansen. Mobilskärmarnas påverkan på det mänskliga välmåendet är en fråga som blivit allt mer aktuell och i boken får läsaren en helt ny bild av det som händer i huvudet och hur hjärnan reagerar på våra digitala vanor.

– Samtidigt inför allt fler appar möjligheten att införa begränsningar i skärmtiden, och du kan gå in i ditt Wifi och ställa in så att dina barn bara kan använda det två timmar om dagen. När Anders Hansen pratade om hur skärmtiden påverkar oss i sitt sommarprat lyssnade två miljoner svenskar. Med mobillådan försöker vi helt enkelt sätta fingret på trenden, säger Jonas Arnberg, vd på HUI, till Resumé.

Om Skärmhjärnan

Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker.