Bonnier Fakta, 2021-10-19

Foto: Stefan Tell (Anders Wallensten)

Bonnier Fakta och SCRIIN erbjuder klassuppsättningar av Anders Wallenstens bok Hälsogåtan till skolelever

Mellan den 19 oktober och 15 december kan klassuppsättningar av läkaren Anders Wallenstens bok Hälsogåtan beställas av Sveriges gymnasie- och högstadieskolor, där skolan endast står för frakt och hanteringskostnaden. Initiativet är ett samarbete mellan Bonnier Fakta, den ideella organisationen SCRIIN och Generation Pep. Syftet är att inspirera och sprida kunskap för att få fler unga att göra hälsosamma val och ge guidning i hälsodebatten. Boken behandlar ämnen som rörelse, mat, sömn, tankar, omgivning och relationer.

Anders Wallensten:

– Vi vet att vår livsstil spelar en stor roll för vår fysiska och psykiska hälsa, och att det handlar om så mycket mer än bara kost och motion. Sociala relationer och tankar är exempel på två andra mycket viktiga komponenter. Min förhoppning är att eleverna ska lära sig vad som verkligen spelar en roll för deras hälsa och att små förändringar kan göra skillnad både på kort och lång sikt. Jag är oerhört tacksam att jag med detta fantastiska samarbete får inspirera ungdomar över hela Sverige att göra genomtänkta val för att må bra.

Under våren har cirka 70 lärare på ett 30-tal högstadie- och gymnasieskolor läst och utvärderat boken och återkommit med en väldigt fin respons. Inte minst ser många en möjlighet att använda boken ämnesöverskridande i undervisningen. En lärarhandledning medföljer. Dessutom har elever bidragit till omarbetningen av inledningen till varje kapitel, som har anpassats efter ungdomarnas verklighet.

Cecilia Viklund, hälsoförläggare på Bonnier Fakta:

– Ett viktigt mål med Bonnier Faktas hälsoutgivning är att bidra till ökad hälsa ute i samhället. Det försöker vi göra genom att sprida kunskap, motivation och ge praktiska redskap. Bäst förutsättningar för att må bra har man förstås om man har tillgång till den här kunskapen redan tidigt i livet. Med det här samarbetet har vi chans att nå ut långt utöver våra vanliga köpare, och på riktigt göra skillnad för de viktigaste vi har, våra barn och unga.

Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep:

– Samarbetet kring Hälsogåtan går hand i hand med det arbete vi på Generation Pep bedriver i stort där vi vill att alla barn och unga ska ha möjlighet och viljan att leva ett mer aktivt och hälsosamt liv. Det känns kul att vara en del av att tillgängliggöra kunskap om hälsa till fler unga.

Malin Sjöstrand på SCRIIN:

– För att göra lärandet och läsandet extra intressant för eleverna har vi på SCRIIN tillsammans med HiQ Healthcare utvecklat ett interaktivt verktyg för Hälsogåtan. Det innebär att eleverna kan göra självskattningar och jobba individuellt med sina hälsovanor. Delar av Hälsogåtan kommer också finnas tillgänglig som ljudbok i verktyget.

Skolor kan beställa klassuppsättningar av Hälsogåtan här

Lärarhandledningen är kostnadsfri och framtagen av Bonnier Fakta och Ulrika Wendenus.

Läs gärna om Ullvigymnasiet som har arbetat med Hälsogåtan i sin undervisning här.

Vill du veta mer om Hälsogåtan. Titta gärna på intervjun mellan Anders Wallensten och bokens förläggare Cecilia Viklund här.

SCRIIN är en ideell organisation som verkar för ett digitalt samhälle där barn och unga lever aktivt och hälsosamt i balans med tekniken. Genom smart teknik vill SCRIIN lösa problem som tekniken har skapat. Organisationen utvecklar verktyg som ger eleverna insikt i skoldagens fysiska aktivitet och peppar dem att nå WHO:s rörelsemål.

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer.

HiQ är ett IT-konsultbolag som förenklar människor liv med hjälp av teknik och kommunikation. HIQ Healthcare fokuserar på att göra skillnad inom vård, hälsa och omsorg.

Om Anders Wallensten

Anders Wallensten är läkare, epidemiolog och författare och har ett mycket stort personligt intresse för hälsa och träning.

För mer information om projektet, vänligen kontakta

Malin Sjöstrand, SCRIIN, 0734 174174, malin@scriin.se  0734-174174

För mer information om Hälsogåtan och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840,  magdalena@highlandpr.se