Bonnier Fakta, 2019-10-11

Bortom isbjörnens rike tilldelas utmärkelsen Årets Pandabok

Bortom isbjörnens rike av Fredrik Granath och Melissa Schäfer belönas med utmärkelsen Årets Pandabok. Priset delas ut vid en ceremoni den 11 oktober av Världsnaturfonden WWF. Arktis och isbjörnen står i klimatets frontlinje. Vår planets framtid är intimt förbunden med den här regionens tillstånd eftersom det som sker i Arktis påverkar oss alla. I Bortom isbjörnens rike får vi komma nära isbjörnarna som kämpar för sin överlevnad i den mest extrema men samtidigt kanske vackraste miljön på jorden.

Motiveringen lyder:

”Först ser vi de fantastiska bilderna. Det till synes monotona Arktis frusna vidder framträder i hisnande färgrik variation och skönhet. Men här finns också vår tids mest angelägna berättelse om hur det vi trodde var evigt försvinner. Med stilistisk elegans fångar författarna läsaren från första sidan och behåller greppet boken igenom. De berättar om sin stora kärlek till isbjörnar och öppnar samtidigt våra ögon för hur snabbt Nordpolens packisar smälter, hur en frusen kontinent löses upp i vatten. 'Bortom isbjörnens rike' är en utsökt bild- och läsupplevelse och ett berörande, brinnande vittnesmål om en snabbt föränderlig värld.”

Utmärkelsen delades ut vid Världsnaturfonden WWF:s höstmöte på Ulriksdals slott i Solna

Kungen delar ut ut utmärkelsen

– Vi är oerhört stolta och glada över detta fina pris. Det är en stor ära och betyder mer än ord kan säga. Åratals av hårt arbete ligger bakom. Nu ser vi fram emot att tillsammans med WWF sprida bokens viktiga budskap till hela Sverige. Men detta är inte vår bok, det är isbjörnens. Och från norr hör vi ett väldigt tydligt budskap. Det handlar om is, om liv och om framtiden för oss alla, säger Melissa och Fredrik.

Om Bortom isbjörnens rike

Det här är en personlig beskrivning av fotografen Melissa Schäfers och producenten Fredrik Granaths liv, deras kärlek till och arbete på isen. Bilderna tar oss med på en makalös visuell resa genom författarnas ögon, men också genom isbjörnens ögon. Boken är en vittnesbörd från våra nordligaste trakter som ger en unik inblick i isbjörnens liv och den istäckta värld som är dess hem.

Författarna arbetar på ett unikt sätt: de befinner sig ensamma på isen tillsammans med de farligaste landlevande djuren på jorden och kommer så nära att de lär känna dem på individnivå. De tillbringar flera månader varje vinter ute i fält på sina expeditioner. Därmed blir det som finns bakom och mellan fotografierna lika viktigt som fotografierna själva.

”Berättelsen om isbjörnen handlar om oss alla. Varje korn av is, varje droppe vatten, varje levande varelse på den här planeten är sammankopplade. Allt hänger ihop. Och därför är det så viktigt för oss att visa vad som faktiskt händer i Arktis, hur en kontinent håller på att smälta bort inför våra ögon.”

Om WWF

Arbetar i samtliga arktiska länder för att hantera de olika hoten direkt på plats. Det handlar om allt från att skapa naturreservat och köpa isbjörnssäkra containers som matlager åt inuiter, till att stödja forskningsprojekt som undersöker sjöfartens påverkan på narvalar och påverka det internationella arbetet inom Arktiska Rådet för att skapa en framtida förvaltning. WWF kämpar också för att hejda klimatförändringarna med politisk påverkan på företag och råd till enskilda människor.