Bonnier Fakta, 2022-10-12

Bröd – en viktig symbol i många kulturer och religioner

Zeina Mourtada förstod tidigt brödets värde och betydelse när hon hörde sin pappa beskriva en nära vänskap med dessa ord: ”Det finns bröd och salt emellan oss". En tydlig vink om hur viktigt bröd är.

Bröd har i tusentals år haft en central roll för människors föda och överlevnad. I många kulturer och religioner har brödet därför blivit en viktig symbol. Under den franska revolutionen, men även i modern tid, har priset på bröd fått människor att gå ut på gatorna och demonstrera. Det är som om brödet är livsviktigt för oss, och det som ligger närmast våra hjärtan när det handlar om mat.

Foto: Ulrika Ekblom

Bröd är också något av det mest användbara vi har i köket. Det kan vara något superenkelt på bara mjöl, vatten, jäst och salt – ett suveränt komplement till soppan. Men brödet i sig kan också bli en hel måltid genom att fyllas med något gott och matigt.

Välkommen in i Zeinas värld av bröd. Hennes nya bok Zeinas bröd är en samling på drygt 70 spännande recept från olika delar av vårt jordklot.

Låt dig frestas av filippinska ostbröd, fyllda algeriska tunnbröd och kreanska vitlöksbröd. Eller suktar du efter en turkisk minibörek, en chilensk matpaj eller polska piroger?

Recept på soppor och grytor som du kan servera brödet till brödet finns i slutet av boken – tillsammans med smakrika röror. Allt som allt – en bok som gör det goda brödet rättvisa.

Ur innehållet:

  • Bröd
  • Fyllda bröd
  • Mackor & en smörgåstårta
  • Piroger & pizza
  • Börek & pajer
  • Soppor, grytor & en pasta
  • Röror & tillbehör

Vi bjuder på ett smakprov ur boken – koreanska vitlöksbröd

Ingredienser

14 bröd

5 dl ljummen mjölk (knappt

37 grader), 3 %

25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst

Ca 12 dl vetemjöl special

50 g rumsvarmt smör

1 1/2 tsk strösocker

1 1/2 tsk salt

1 lätt uppvispat ägg till pensling

Fyllning

300 g färskost

1/2 dl strösocker

Pensling

50 g smör

2 pressade vitlöksklyftor

Finhackad färsk persilja

Foto: Ulrika Ekblom

Dessa bröd är inte bara en fröjd för ögat utan även en fest för smaklökarna. Här händer det mycket i varje tugga! Luftiga bröd som fylls med en söt färskostblandning och toppas med vitlökssmör. Du kan skippa sockret i fyllningen, men jag rekommenderar starkt att du inte gör det. Det blir nämligen så gott!

Blanda mjölk och jäst i en bunke, gärna till en bakmaskin, och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt det mesta av mjölet och resten av degingredienserna och bearbeta degen i cirka 10 minuter med maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Degen ska varken vara kladdig eller kompakt, utan lättarbetad. Tillsätt eventuellt mer mjöl, om det behövs. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur eller i kylen över natten, 8–10 timmar.

Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Forma bitarna till runda bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla degbollarna försiktigt med ägg. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna på plåten utan bakduk i 10 minuter. Låt ugnen stå på med samma värme.

Blanda ihop färskost och socker och lägg blandningen i en spritspåse. Skär försiktigt fyra djupa snitt tvärs över varje bröd utan att skära helt ner till botten. Spritsa in färskost mellan snitten och mitt i brödet.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Smält smöret till penslingen och blanda med vitlök och persilja. Pensla bröden direkt när de har kommit ut ur ugnen.

TIPS! Brödet utan fyllning blir underbart goda frukostfrallor. Pensla med ägg och grädda i 12—15 minuter.