Bonnier Fakta, 2021-08-09

Foto: Gabriel Liljevall

Carin Hjulström tänker överlista smärtan

Två miljoner svenskar lider av långvarig smärta. Den välkända författaren och journalisten Carin Hjulström är en av dem. Tillsammans med Karsten Ahlbeck, överläkare och smärtspecialist, har hon skrivit boken Överlista smärtan om hur man genom att programmera om sin hjärna kan lura smärtan och få livet tillbaka.

Carin Hjulström:

– Långvarig smärta? Jag hade aldrig ens hört talas om diagnosen. Anledningen är att fenomenet helt enkelt är okänt inom stora delar av sjukvården och inte ens finns med som en kurs på läkarprogrammet.  Eftersom det inte finns några böcker som tar ett helhetsgrepp i ämnet har min utgångspunkt varit att skriva den bok jag själv hade velat hitta i bokhandeln när jag hade som mest ont.

Många känner till Carin Hjulström som programledare, journalist och författare som skrivit böckerna Bara ett litet mord och Knappt en droppe blod i cosy crime-serien Säbyholms gröna fingrar. Att hon under de senaste tio åren lidit av smärta som periodvis gjort att hon knappt kunnat gå är det få som känner till.

– Jag har inte velat prata om hur ont jag har. Jag har försökt ligga lågt och hålla min smärta lite hemlig, för vem orkar lyssna på någon som berättar om var och hur det gör ont? Särskilt när ingen läkare ens kan hitta något fel på en, säger hon.

Men Carin Hjulström är långt ifrån ensam. Studier visar att var femte svensk har långvarig smärta, en smärta som funnits i minst tre månader. När smärtan bitit sig fast uppfattar hjärnan det plågsamma tillståndet som kroppens nya normala vilket kan leda till bland annat depression, sömnbrist, minskad sexlust, minnessvårigheter och utmattning. Men det finns hopp. Med kunskap om medicinering och egenvård går det att överlista hjärna och kropp. Det var precis vad Carin Hjulström fick hjälp med när hon till slut fick en remiss till smärtkliniken på Sankt Görans sjukhus, där hon träffade överläkaren och smärtspecialisten Karsten Ahlbeck. Så snart hon själv fått hjälp lyckades hon övertyga Karsten att skriva en bok tillsammans med henne, för att nå ut med denna unika och nödvändiga kunskap.

Karsten Ahlbeck:

– Jag vill i boken förmedla samma kunskap, erfarenhet och de råd jag ger mina patienter på Smärtkliniken. Att smärtan sitter i huvudet betyder inte att den är inbillning, den är verklig och den har en biologisk orsak. Men man kan lära sig att lura smärtsystemet, det går att överlista smärtan och få ett bra liv igen!

Överlista smärtan utkommer den 12 augusti

För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar kontakta press@bonnierforlagen.se