Bonnier Fakta, 2023-01-17

Coura Mbaye tog hem vinsten i tävlingen Kokboksdrömmen

Matprofilen Zeina Mourtada och Bonnier Fakta har nu utsett en vinnare i tävlingen Kokboksdrömmen. Med över 300 ansökningar, står det nu klart att det blir Coura Mbaye som erbjuds ett kokbokskontrakt hos Bonnier Fakta. Coura vill med sin kokbok berätta hur hon genom sin matlagning hittat fram till sin identitet som afrosvensk.

Coura Mbaye:

– Det känns underbart att vinna Kokboksdrömmen! Jag känner stolthet och tacksamhet över att få leva ut en dröm, en vision. Det är ett fint nytt steg i att öka intresset för afrikansk mat, västafrikansk mat och specifikt senegalesiskt mat. Efter att ha ordnat middagsklubbar hemma, medverkat i SVT:s Bäst i köket med mina systrar och även drivit en pop-up restaurang vet jag att det finns ett stort intresse i Sverige för att upptäcka andra råvaror och nya smaker. Största tacket för vinsten går till mina barn för att dom är den grymmaste hejaklacken. Ni har alltid varit min drivkraft.

Coura är född i Senegal men uppvuxen i Sverige. Med sin kokbok vill hon dela med sig av det senegalesiska köket där gästfrihet och gemenskap kring maten är central. Hon vill berätta om Senegal och hur landets historia påverkat folkets kultur och maten de lagar. Couras kokbok är också en berättelse om hur hon genom sitt samhällsengagemang och sin matlagning hittat fram till sin identitet som afrosvensk. Tidigare har hon synts i SVT tillsammans med sina systrar när hon tävlade i programmet Bäst i köket. Hennes kokbok utkommer på Bonnier Fakta juni 2023.

Mattias Abrahamsson, förläggare:

– Vi i juryn för Kokboksdrömmen är överväldigade över hur många som sökte till tävlingen. Över 300 ansökningar kom in och det var fantastiskt att se hur många duktiga matlagare det finns i Sverige, och så många som bär på en dröm om en egen kokbok. Det var inte enkelt att välja en enda bland alla roliga idéer men både Zeina Mourtada och vi på Bonnier Fakta är väldigt glada över att få presentera Coura Mbaye som vinnare. Hennes kokbok kommer vara fylld med spännande nya recept och inspiration och bli ett väldigt bra tillskott i den svenska kokbokshyllan.