Bonnier Fakta, 2021-11-18

De belönas med Publishingpriset 2021

Sy – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand och Kring denna konst av Stina Wollter tilldelas Publishingpriset 2021.

GULD Handböcker och läromedel

Sy – 10 nya modeplagg av designer Ann Ringstrand

Motivering: För en taktil, inspirerande och generös bok med modern formgivning och fint rubriktypsnitt.

Om boken:

Ann Ringstrand är medgrundare av modemärket Hope och ligger bakom många svenskars favoritplagg. Nu kommer hennes första sybok med tio mönster på kläder att sy själv. En unik kollektion med nyckelplagg för din garderob – alltifrån skjorta till klänning, byxor, kaftan, jacka, kavaj och rock.

Hon delar med sig av proffsiga tips om hur du syr plaggen och väljer tyger och detaljer. Här får du också inspiration för återanvändning av kläder som du redan har i garderoben och tips på hur du kan laga eller sy om dem. Designen på plaggen är inspirerad av funktion, unisex, skrädderi och praktisk basgarderob.

En inspirerande bok för alla som älskar att sy, har lust att prova något nytt eller gillar en vacker designbok formgiven av proffs från modebranschen. Boken är gedigen och innehåller en snygg och praktisk mönsterficka med mönsterark i 100 procent.

SILVER Fackböcker reportage och berättelser

Kring denna konst av Stina Wollter

Om boken:

Sedan mer än trettio år tillbaka har Stina Wollter varit yrkesverksam konstnär. I Kring denna konst får vi kliva in i hennes rika konstnärskap, in i berättelserna bakom bilderna, och händelserna bakom berättelserna. Boken innehåller ett rikt urval av Stinas egna verk genom årtionden – från måleri och teckningar till kollage, skulpturer och foton.

Den är både indelad i kronologiska avsnitt som baseras på teman och erfarenheter i hennes eget liv, och här och där får vi även djupdyka ner och stanna upp i enstaka verk. Hon beskriver hur konsten och livets händelser vävs samman och påverkar varandra i ett växelspel där konsten står för både ett tryggt rum och ett sätt att kommunicera med omvärlden och samtidigt förstå och bearbeta den.

Kring denna konst ger ingångar och öppningar till en värld som av många kanske upplevs som sluten. Det är en bok om människan, skapandet och kreativitetens kraft. Om livet i konsten och konsten i livet.