Bonnier Fakta, 2020-08-14

De enkla hemmaknepen för en mer hållbar vardag

När vi blickar tillbaka till månaderna som varit kan klimatångesten kännas mindre påtaglig för dem flesta, då vårt resande har minskat drastiskt. Aldrig någonsin har vi spenderat så mycket tid hemma. Forskare tror att världen redan har påbörjat en klimatomställning och att det är möjligt att vi fortsätter på banan med minskande utsläpp. Frågan om vår planets framtid kan kännas överväldigande stor och obehaglig.

Journalisten och föreläsaren Johanna Stål som har lång erfarenhet av hållbarhetsfrågor har tillsammans med Naturskyddsföreningens experter sammanställt 365 tips, stora som små. Ett hållbart liv är en av de mest heltäckande böckerna om hållbarhetsfrågor någonsin och en bok som verkligen gör nytta, för oss själva och vår planet.

Även om vi har en lång väg att gå, behöver vi påminna oss om att det finns massor vi som enskild individ kan göra för att skapa ett mer hållbart liv. Visste du till exempel att du bör dammsuga bakom kylen eller att du bör lämna elementen fria när du möblerar för att göra energibesparingar? Låt oss börja i hemmet, där det finns många småknep vi kan göra för att leva en mer hållbar vardag.

DE ENKLA HEMMAKNEPEN

♻️ BO MINDRE

Om du äger färre prylar har du färre saker som behöver förvaras, vårdas, repareras och städas. Bor du i en storstad är kvadratmeter-priset skyhögt så fundera på om det är värt att ha några extra kvadrat bara för att lagra prylar på. Minska antalet prylar och bo mindre så blir det mindre yta att värma upp och du får tid över till annat.

♻️ BRUKA BOKASHI

Ett alternativ till vanlig kompost är så kallad bokashi. Det är en form av kökskompostering där man med hjälp av bokashi-strö, som innehåller mikroorganismer, gör att komposten fermenteras och inte avger växthusgaser. Matresterna läggs i en lufttät behållare och med lite strö på matresterna blir de till näringsrik kompost på några veckor. Bokashi är också ett helt luktfritt alternativ, om det inte blir för blött. Bokashi-hinken kan du ha under köksbänken även om du bor i lägenhet. Komposten som bildas kan användas till dina plantor eller ges till någon som odlar.

♻️ TVÄTTA MATTAN I SNÖ

Under snöiga dagar kan du ta ut din matta i trädgården. Borsta mattan med snö eller lägg den med ovansidan nedåt och trampa runt på mattan ett tag så att den rengörs. Vänd sedan upp den igen och lägg tillbaks den nu rena mattan på golvet.

♻️ BYT TILL LED

Byt helst dina glödlampor till LED-lampor för att spara energi och undvika farliga ämnen. LED-lampor har en lång livslängd och sparar 80 procent energi jämfört med en glödlampa.

♻️ BYT BORSTHUVUDEN

Köp borstar som du kan byta borsthuvudet på. Det går att göra på disk-, tand- och toalettborste. Det bidrar till att minska plastavfallet.

♻️ DAMMSUG BAKOM KYLEN

Genom att hålla rent från damm bakom kylskåpet kan du göra en påtaglig energibesparing. Kylens och frysens kompressorer behöver jobba mindre när dammet är borta. Passa på att frosta av när du ändå är igång, så sparar du ännu mer energi.

♻️ TÄNK PÅ MÖBLERINGEN

Lämna elementen fria. Tunga tjocka möbler framför elementen hindrar värmen från att spridas i rummet. Detsamma gäller elementskydd, de kan vara fina men är inte energismarta.

♻️ PVC-FRITT

Undvik material med mjukgjord PVC, som till exempel vissa plast-golv. Mjukgjord PVC innehåller ämnen som gör materialet mjukt och böjligt. Problemet är att dessa mjukgörande ämnen avges hela tiden och sprider sig i närmiljön. De mjukgörande ämnena har kopplats till bland annat störd reproduktionsförmåga. Även vid förbränning avges många ämnen som är skadliga för levande  organismer. Idag finns alternativ som är bättre och Svanen-märkta. Köp produkter som är producerade inom EU där de mjukgörande ämnena i PVC idag är förbjudna.

ETT HÅLLBART LIV


Detta är ett bearbetat utdrag ur boken Ett hållbart liv. Bokens kapitel utgår från miljöer, platser och sammanhang som är vanliga i vårt liv. Boken innehåller också ett avslutande avsnitt om jordens planetära gränser som ökar förståelsen för jordens tillstånd och varför ett litet tips kan göra skillnad.

Ett hållbart liv är en av de mest heltäckande böckerna om hållbarhetsfrågor någonsin och en bok som verkligen gör nytta, för oss själva och vår planet.

Läs mer om boken

 

Aktuell med nya bok i oktober

Johanna Stål är även medförfattare till boken En annan framtid som utkommer i oktober, där vi får följa Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsons personliga och inspirerande hållbarhetsresa mot ett klimatsmartare liv.

Foto: Pär Wickholm