Bonnier Fakta, 2021-10-22

De prisas av Svensk Bokkonst 2020

Tre titlar utgivna på Bonnier Fakta prisas av Svensk Bokkonst 2020: Ting som bär våra minnen, Konsten att elda och Sy – 10 nya modeplagg av Ann Ringstrand.

Ting som bär våra minnen av Dina Rajs och Jovan Rajs

Motivering:

Det här är självbiografi spännande i sin genre, rikt bildsatt med vackra fotografier och samtidigt med en formgivning nära romanen. Här finns ett genomgående skickligt samspel mellan formgivning, färgtryck och innehåll utfört med en omsorg i detaljerna där berättelsen om tingen som minnesbärare förmedlas.

Fotograf: Roland Persson • Formgivare: Håkan Liljemärker

Konsten att elda av Mattias Norberg

Motivering:

Boken är gedigen som ett vedträ, tydlig och samtidigt härligt nördig. Här finns en tilltalande genomtänkt färg på pappret som skapar en sotig känsla i omslaget. Formgivningen hjälper till att framkalla välbehövliga pauser i läsningen. Eld tar tid.

Illustratör: Lukas Möllersten • Fotograf: Stefan Wettainen • Formgivare: Lukas Möllersten

Sy – 10 nya modeplagg av Ann Ringstrand

Motivering:

Det här är en generös bok med en imponerande box- konstruktion för mönsterbilagorna. Spännande är också att materialen fyller olika funktioner och boken fungerar som bra sammanhållen helhet. Det finns en precision i utförandet. Boken inspirerar dig till att vilja börja sy och fungerar som en igångsättare till eget klädskapande.

Fotograf: Mattias Björklund • Formgivare: Magnus Naddermier

Om Svensk Bokkonst

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Detta är Svensk Bokkonsts viktigaste målsättning.