Bonnier Fakta, 2020-10-02

Den kvinnliga njutningen – myter och orgasmtips

Många har någon gång fejkat en orgasm, vissa har aldrig upplevt klimax och alldeles för många lyckas komma på egen hand men inte ihop med en partner. Varför har det alltid fokuserats mer på mannens orgasm än kvinnans? Och varför ses sexet som ”slut” när mannen har fått utlösning?

Anna och Amanda © Gabriel Liljevall

I boken Kom du? utforskar och diskuterar Amanda Colldén och Anna Dahlbäck synen på kvinnlig njutning. De krossar myten om kvinnans orgasm som svår, sällsynt och mystisk och synliggör skeva föreställningar och ideal.

Myter kring kvinnans orgasm

Seriöst, under hela vår uppväxt har det pratats om att sex bara räknas om en kuk penetrerar någon form av hål. På film, i sexualundervisningen, när vi pratat med våra föräldrar. Detta TROTS att vi alla nu vet att klitoris är den absolut största källan till njutning för de flesta med en fitta. Penetrationsnormen är fortfarande stark. Och den har präglat oss på ett sätt som vi knappt kan förstå.

I populärkulturen och porren porträtteras mannens orgasm som enkel och självklar, och ganska ofta som att den kommer lite för snabbt. Kvinnans orgasm däremot, den porträtteras som svår och komplicerad. Som att det krävs forskning för att lyckas nå dit. Eller det motsatta, vilket är minst lika problematiskt: som att det bara krävs tre juck för att hon ska gå upp i extas. Men inget av det här överensstämmer med verkligheten. Kvinnlig orgasm är inte komplicerad, men den uppnås oftast inte heller av några simpla juck.

Det är svårt att gå tillbaka till "bara penetrationssex" när jag nu på senare år upptäckt hur otroligt mycket skönare sex är om jag får smeka klitoris utifrån samtidigt. Det var ju nice förut, men nu känns det konstigt att tänka sig att jag skulle "nöja"mig med något som är lite mindre skönt, när klitoris finns där och är så lättillgänglig. Det är lite som att välja bort strösslet på mjukglassen.

Orgamstips

  • Testa sexleksaker! Orientera dig genom sexleksaksdjungeln.
  • Tryck på magen, typ där man får mensvärk, så förstärker du känslan.
  • Spänn hela kroppen, framförallt benen, när du är nära att komma. Orgasmen kommer snabbare och blir starkare!
  • Glöm inte klitoris! Penetration är inte allt.
  • Gör knipövningar! En stark muskulatur gör att orgasmen kommer lättare och det gör den dessutom mer intensiv.
  • Berätta vad du gillar! Kommunikation är sååå viktigt under ett ligg. Beskriv med ord vad som är skönt eller visa med kroppsspråk. Om det känns jobbigt eller pinsamt – tänk på att du skulle uppskatta om någon guidade dig.
  • Börja utvärdera hur det var efter att ni legat, då kan ni prata om vad ni gillade eller vad ni vill utveckla. Eller jobba på ditt ”stönspråk” om du tycker att det är svårt eller obekvämt att prata om sex.

Av rösterna till succépodden Alla våra ligg

Detta är ett bearbetat utdrag ur Kom du? Alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck. I den här boken utforskar de synen på kvinnlig njutning och tar med läsaren på en lustfylld resa genom egna erfarenheter, sexdiskussioner och orgasmtips.

Läs mer här