Bonnier Fakta, 2020-05-25

Foto: Emilie Crispin Ekström

Den perfekta kulan: Godare glass – ny bok av Camilla Hamid

Foto: Emilie Crispin Ekström

Det finns de som hävdar att glass utan glassmaskin inte kan bli god. Men då har de inte testat Camilla Hamids recept. Med recepten i hennes nya bok Godare glass  behöver du bara svänga ihop smeten i en bunke, och sedan låta den frysa till glass i några timmar medan du själv är fri att göra vad du vill. Att göra sin egen glass ska bara innebära två saker enligt Camilla Hamid: det ska vara lätt och den ska bli god.

Ljuvligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. För bra för att vara sant? Nix. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten. Hur lätt som helst att få till en härligt krämig glass! Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept. Här finns exempelvis hallongrottsglass, kanelbulleglass, citronmaräng- pinnglass, glassrulltårta och glasspaj, men också recept på lite hälsosammare glass. Ett extra plus är de många spännande tillbehören ‒ ätbara chokladskålar att servera i, till exempel. En stor del av bokens 62 recept har anvisningar för hur man allergi- eller vegananpassar dem.

Den perfekta kulan

Foto: Emilie Crispin Ekström

ATT ÄTA GLASS  är inga konstigheter. Däremot är det en konst att få till den perfekt runda glasskulan. Jag blir som hypnotiserad varje gång jag ser en kula glass bli uppskopad utan minsta friktion ‒ så där härligt glansig så att den nästan glimrar. Det kräver lite övning, men med de här tipsen kan du själv snart åstadkomma den perfekta kulan. (Att sedan förväntansfullt se hur glasskulorna staplas på varandra i en glasstrut är nästa höjdpunkt!)

 1. Förvara rätt. Glass förvaras bäst och håller sin ideala konsistens längst bak i frysen där temperaturen håller sig relativt konstant, i stället för vid dörren där kylan går ut varje gång du öppnar.
 2. Ta ut glassen i tid. Vardagsmotion i all ära, men om du vill göra vackra glasskulor utan att drabbas av kramp i armen, så tar du ut glassen ur frysen 5–10 minuter innan du ska skopa upp den. En kvart i kylskåp före servering är det optimala – både för smak och konsistens (gäller förstås bara för glass som ska skopas upp, inte isglass).
 3. Varmt vatten. Ha ett glas med varmt vatten att doppa glassskopan Med en varm glasskopa får du nämligen en perfekt kula utan att glassen klibbar fast i skopan eller förlorar formen.
 4. Forma ett ”s”. Gör en svag S-rörelse med handen samtidigt som du drar skopan genom glassen. Detta är inte bara snällt mot din handled, utan också det ultimata sättet att få till en snygg kula i ett svep.

Ur innehållet

 • Krämig glass
 • Pinnglass
 • Glassiga efterrätter
 • Glassdrinkar
 • Nicecream –hälsosammare glass
 • Ätbara glasstillbehör

Vi bjuder på ett recept ur boken:

Foto: Emilie Crispin Ekström

Blåbärsglass

En god bärglass ska smaka mycket bär! Annars får det vara. Den här varianten är superenkel att göra. Du kan i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera efter bärens olika vätskeinnehåll.

Ca 1 1/2 l

8 dl färska eller frysta blåbär

Saft från 1 citron

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

5 dl vispgrädde

Gör så här:

 • Mixa blåbär, citronsaft, socker och vaniljsocker slätt med stavmixer.
 • Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt blåbärspurén och vänd försiktigt samman med en slickepott till en jämn smet.
 • Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 ½ liter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen i minst 6 timmar, helst över natten. Låt gärna tina före servering: i 5‒10 minuter i rumstemperatur eller i cirka 15 minuter i kylskåp.