Bonnier Fakta, 2023-01-25

Depphjärnan för unga tilldelas Adlibrispriset Årets ungdomsbok 2022

Depphjärnan för unga av Anders Hansen och Mats Wänblad tilldelas Adlibrispriset Årets ungdomsbok 2022. Boken röstades fram av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2022.

Adlibrispriset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori.

Priset delas i följande kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets fackbok, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut.

Depphjärnan för unga

Din hjärnas viktigaste uppgift är att hålla dig vid liv. Hur den gör det? Jo, den styr dina beteenden med känslor, både positiva och negativa. Alla knep är tillåtna, till och med att bygga om dina minnen. Men det finns ett problem. Hjärnan är utvecklad i en annan tid, med andra hot och faror än i vår moderna värld. Det leder till att vi ibland känner oss hotade, stressade eller till och med deprimerade utan att riktigt förstå varför.

Depphjärnan för unga förklarar hur känslor uppkommer och varför de finns. Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på en bara för att man mår dåligt. Vi kan inte lova att du mår bättre av den här boken, men vi kan lova att du förstår dig själv bättre – och det är ingen liten sak!