Bonnier Fakta, 2020-08-27

Foto: Roland Persson

Dina och Jovan Rajs tilldelas Raoul Wallenbergpriset 2020

Dina och Jovan Rajs belönas med Raoul Wallenbergpriset 2020. Priset går till en person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar mot främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Paret Rajs säger i Dagens Nyheter att de är chockade över beskedet och tillägger: "Vi hoppas att han skulle ha varit belåten med oss."

Prisjuryn i sin motivering:

Makarna Dina och Jovan Rajs har vid sidan av arbetet som arkitekt och rättsläkare outtröttligt spridit kunskap till barn och unga genom sina egna berättelser i Raoul Wallenbergs anda.

Här kan ni se ett samtal när paret Rajs i samband med nomineringen

Förintelsen utplånade deras barndom – nu berättar de om tingen som blev kvar

Läs en intervju

Om Ting som bär våra minnen

”Utan dessa ting hade vi troligtvis inte haft drivkraften att gå till skolor, bibliotek, kyrkor och kulturhus för att berätta om vår barndom under andra världskriget och sprida kunskap om Förintelsen – lärdomar som blir alltmer aktuella idag, i en tid av stora globala omvälvningar och folkförflyttningar.”

Dina och Jovan Rajs var bara barn När Förintelsen drabbade forna Jugoslavien. De rycktes från sin tillvaro och sina hem, deras familjer togs ifrån dem och judiska seder och traditioner raderades från deras liv. Men med hjälp av ting som de sparat, återfunnit eller fått längs vägen har de lyckats hålla fast vid sin historia och identitet. Det är ting som vid första anblick kan te sig triviala, men som tillsammans vittnar om deras liv som överlevande. En papperslapp, ett släktfoto, en golvplatta, ett schackspel – saker som påverkat Dinas och Jovans sätt att tänka och känna och som format dem genom livet. Här berättar de sin historia genom dessa ting.

Om Dina och Jovan

Dina Rajs föddes 1938 i serbiska staden Ruma. Hon var bara tre år gammal när hennes pappa hamnade i krigsfångenskap och hon fick fly till Ungern med sin mor för att leva med falska identitetshandlingar. Efter kriget utbildade hon sig till arkitekt, vilket hon sedan arbetade som fram till pensionen. Hon har bott i Sverige med Jovan och deras familj sedan 1968.

Jovan Rajs föddes 1933 i serbiska Petrovgrad, och var den enda i sin familj som överlevde kriget. Först som undangömd, och sedan som fånge i lägren Bergen-Belsen och Theresienstadt. Efter kriget utbildade han sig till läkare och blev sedan professor i rättsmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.

Raool Wallenberg-priset

Instiftades 2013 och delas årligen ut den 27 augusti. Mottagare av priset tilldelas 100 000 kroner, ett diplom och en miniatyr i brons Ulla och Gustav Kraitz av den typ av portfölj som Wallenberg använde som diplomat.