Bonnier Fakta, 2022-04-28

Foto: Roland Persson

Dina och Jovan Rajs tvåfaldigt prisade för sina insatser

Dina och Jovan Rajs belönas med den näst högsta kungliga serbiska orden samt Freinetrörelsens demokratipris ”Open minds”. Paret prisas för sitt arbete med att föreläsa, upplysa och upprätthålla minnet av Förintelsen.

Efter att ha avslutat sina yrkesår som arkitekt respektive rättsläkare, började de sitt arbete med att sprida kunskap om nazismen och Förintelsen. Paret Rajs är flitiga föreläsare i skolor och i andra sammanhang för att bekämpa rasism, antisemitism och främlingsfientlighet. De har tidigare belönats med Raoul Wallenbergpriset. Dina och Jovan Rajs har skrivit flera böcker tillsammans, den senaste Ting som bär våra minnen.

Läs en intervju här

Om boken

När Dina och Jovan Rajs var barn drabbade Förintelsen forna Jugoslavien. Deras tillvaro slogs i spillror och familjer splittrades. Judiska seder och traditioner raderades från deras liv. Men med hjälp av ting som de sparat, återfunnit eller fått längs vägen har de lyckats hålla fast vid sin historia och identitet.

Det är ting som vid första anblick kan te sig triviala, men som tillsammans vittnar om deras liv som överlevande. En papperslapp, ett släktfoto, en golvplatta, ett schackspel – saker som påverkat Dinas och Jovans sätt att tänka och känna och som format dem genom livet. Här berättar de sin historia genom dessa ting.