Bonnier Fakta, 2023-01-26

Foto: Gabriel Liljevall

Emma Frans guidar oss i Expertparadoxen

Emma Frans är doktor i epidemiologi och forskare vid Karolinska institutet. Hon är ett välkänt namn som folkbildare och programledare. I mars släpps hennes fjärde bok: Expertparadoxen på Bonnier Fakta.

Cecilia Viklund, ansvarig förläggare:

– Emma är en av Sveriges främsta folkbildare. Hon hjälper människor att navigera med både öppet sinne och kritiskt tänkande, viktigare än någonsin i denna komplexa värld där vi ständigt översköljs med mer eller mindre faktabaserade uttalanden. Hennes röst är viktig, vi på Bonnier Fakta hjälper gärna till att göra den hörd som en del i vår kunskapsförmedlande strävan.

Tänk dig en värld utan experter. Kanske skönt att slippa alla förståsigpåare – men om alla experter försvann skulle du nog snabbt bli rätt vilsen, för det är ju ofta experter som leder dig rätt. Under de senaste åren, inte minst under covid-19-pandemin, har många vänt sig till vetenskapliga auktoriteter för att få definitiva svar, bara för att inse att forskare ibland är oeniga och att forskare kan ha fel.  Även dem som vi ser som vetenskapliga auktoriteter tänker ibland ovetenskapligt. Forskare kan påverkas av intressekonflikter, men också en ha alltför stor övertygelse om att just deras forskning är bäst och mest betydelsefull. Ibland skulle vi gynnas av att lyssna mer på forskare, andra gånger borde vi lära oss att var betydligt mer tveksamma till uttalanden från experter. Så när ska du lyssna på forskarna? Och vad händer när forskare har fel?

Emma Frans:

– Under pandemin var jag en av de mest synliga experterna och under min tid som programledare och vetenskapsskribent har min roll varit att ta hjälp av andras expertis. Mitt arbete som forskare handlar också mycket om att granska, ge feedback och bygga vidare på det arbete andra forskare gjort. Jag har alltså erfarenhet av att både vara experten och den som bedömer andra experters trovärdighet. Dessa erfarenheter har gjort att jag funderat mycket på expertens roll och allmänhetens förväntningar på experter, vilket till slut resulterade i boken Expertparadoxen.

Boken visar att trots att det är bra att lyssna på experter kan ett alltför stort förtroende för vetenskapliga auktoriteter ha förödande konsekvenser. Här får du de verktyg som du behöver för att ta hjälp av andras kunskap på bästa möjliga sätt.

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Emma medverkar ofta i radio och tidningar som expert, hon skriver krönikor för Svenska Dagbladet och har gett ut fyra böcker.

År 2017 tilldelades Emma Frans Stora journalistpriset i kategorin Årets röst. Samma år blev hon utnämnd till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Andra utmärkelser hon erhållit är Studieförbundet Vuxenskolans Folkbildningspris och Årets alumn 2019 vid Uppsala universitet.

Expertparadoxen utkommer 16 mars på Bonnier Fakta.

Pressbilder och omslag finns att ladda ner på webbplatsen.