Bonnier Fakta, 2019-09-13

Sprängfylld ny utgåva med häpnadsväckande rekord

Guinness World Records 2020 är den 65:e upplagan av den populära rekordboken. Med ett nytt elekrifierat utseende är boken helt reviderad och uppdaterad inför det nya årtiondet. I elva faktaspäckade kapitel hyllas de mest häpnadsväckande otroliga och inspirerande prestationerna. I år har rekordteamet hanterat mer än 100 ansökningar per dag och under de senaste tolv månaderna har hela 5103 rekord godkänts.

Årets Guinness World Records 2020 är sprängfylld med nya häpnadsväckande rekord. Den bjuder på allifrån den största  pizzan till de rikaste människorna, den första roboten "Robby", den tokigaste äventyraren, den längsta statyn, de coolaste  såpbubblorna och annan rolig rekordologi. För alla sportfantaster finns det även ett spännande uppslag med smakprov på  Olympiska spelen 2020. I vanlig ordning träffar du de mest tokiga rekordhållarna, de minsta och största kelgrisarna, världens  kortaste och längsta människor, de hårigaste och mest tatuerade personerna och naturligtvis så tar vi ett varv ut i yttre rymden.

Exempel på några av årets rekord är:

STÖRSTA HUMANOIDA FORDONET

Inspirerade av jätterobotarna i de klassiska animeserierna Mobile Suit Gundam har ingenjören Masaaki Nagumo och företaget Sakakibara-kikai (alla Japan) skapat den resliga Mononofu. Den är 8,46 meter lång och 4,27 meter mellan axlarna.

LÄGSTA HÄSTEN (HINGST)

Bombel hade en mankhöjd på 56,7 cm (dvs. från marken upp till skulderbladen), när han mättes den 24 april 2018 vid Kaskadastallet i Łódź, Polen. Det är mindre än en greyhound! Bombel är en dvärgappaloosa och ägs av Katar- zyna Zielińska (Polen). Trots att hans föräldrar var av normal storlek, stod det efter några månader klart att det var något speciellt med Katarzynas pytteponny. Men för att Bombel skulle kunna kvalificera sig till ett GWR-rekord behövde hon först få tag på en mätanordning som var tillräckligt liten!  Tyvärr avled Thumbelina, den lägsta hästen (sto) under 2018.

LÄNGSTA HÅRET PÅ EN TONÅRING

16-åriga Nilanshi Patels (Indien, född 16 augusti 2002) kalufs hade nått en längd på 1,75 meter den 21 november 2018. Hon hade låtit håret växa sedan hon var sex år gammal, och kallar det sin ”lyckoamulett”. Det tvättas en gång i veckan – att torka det tar en halvtimme, utkamningen dubbelt så lång tid. Nilanshi bär ofta håret i fläta, men gör en knut av det när hon spelar pingis.

STÖRSTA BORDTENNISRACKETEN

Nöjesetablissemanget Pins Mechanical Company i Columbus, Ohio, USA, äger ett bordtennisracket som är 3,5 meter högt och 2 meter brett. Detta verifierades den 21 juli 2017. Det superstora redskapet byggdes av Rise Brands (USA) och är omkring 20 gånger större än ett standardracket. 2018 reste Guinness World Records till Pins för att ta några bilder på chefen, Tim Greenwood, när han svingar sitt rack.

FLEST TRUMSLAG PÅ EN MINUT MED EN PROTES

Den 25 juli 2018 producerade musikern Jason Barnes 2 400 trum- slag på 60 sekunder med en armprotes som skapats av Gil Weinberg (båda USA) vid Georgia Institute of Technology i Atlanta, Georgia, USA. Ett elektromyografiskt band uppfattar den elektriska aktiviteten i muskelvävnaden i Jasons underarm, som robotarmen sedan reagerar på.

Ladda ner bokomslag.

Ända sedan 1955 har Guinness World Records fascinerat såväl barn och vuxna. I november varje år genomförs Guinness världsrekorddag då rekordförsök genomförs över hela världen.

Hör gärna av dig för mer information och recensionsex, samt tillhörande bilder till rekorden.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se