Bonnier Fakta, 2019-04-26

Foto: Linda Eliasson

Flera fingrar gröna: Odling på hög nivå med Farbror Grön

Flera fingrar gröna är en uppföljare till Alla fingrar gröna, som kom ut 2015. Upplägget i Flera fingrar gröna är i princip detsamma som i den förra boken, men med andra spännande grödor, som till exempel sötpotatis, sparris, quinoa, broccoli, melon och ramslök.

Över 30 års erfarenhet av odling

Johannes Wätterbäck och Theres Lundén driver den populära bloggen Farbror Grön samt en podcast. Paret är bosatta i ett hyreshus i gurkstaden Västerås. Odlingen utanför hyreshuset kallas Tillsammansodlingen eftersom hyresgästerna tar hand om odlingen tillsammans.  I växthuset finns sallad, ramslök och gulbetor, kål, broccoli och spenat. Även i hyreshusets källare pågår det gröna arbetet. Här förkultiverar man och övervintrar plantor med hjälp av växtbelysning.

"Gurkor är så roliga för de skickar ut tentakler och greppar tag i allting, så om barnen har byggt en legobil då tar den tag i legobilen. För att hålla sig upprätta och inte ramla ihop. De är intelligenta på det sättet."

Farbror Gröns tips bästa tips på odling i soliga fönster i en lägenhet

  • Ärtskott. Det kan man odla när som helst. Klipp innan de blir 10-15 centimeter och så har du dem på mackan eller salladen. Jättegott!
  • Dvärgcoctailtomater
  • Minislanggurkor.

Om boken Flera fingrar grön

Är du sugen på att börja odla dina egna grönsaker, men lite osäker på hur? Med Flera fi ngrar gröna till din hjälp har du alla förutsättningar att lyckas. I den här handboken har vi nämligen samlat all information du behöver – från frö till skörd. Och du får dessutom tips på hur du kan få ut det mesta av dina odlingar, oavsett om du odlar på fönsterbräda, på balkong, i växthus, i pallkrage eller på friland.

Vi förklarar steg för steg hur du går till väga för att skapa de bästa förutsättningarna för bokens alla 36 grödor. Du får läsa om fröer, växtsorter, jord- och gödseltyper, och inte minst om hur du planerar ditt odlande för att kunna skörda året om. Även erfarna odlare har mycket att hämta i form av hjälp med problemlösning och allehanda tips för att förbättra, förenkla och öka skördarna.

Upplev glädjen av att skörda grönsaker som du har följt från start, och njut av deras fantastiska smaker. Välkommen in i vår gröna värld!