Bonnier Fakta, 2019-12-05

Foto: Från vänster: Carl-Johan Paulin, Maria Östlin, Stefan Tell

Flera författare bland årets vintervärdar i P1

Nu avslöjar Sveriges Radio årets vintervärdar i P1 – Stina Wollter, Anders Hansen och Fredrik Lindström är några av dem.

Flera av vintervärdarna medverkade även i ”Sommar i P1” i somras. Anders Hansens sommarprat om hur våra hjärnor fungerar slog lyssnarrekord. Stina Wollters sommarprat om relationen till en cancersjuk 8-årig flicka grep tag i många lyssnare. Författaren och komikern Fredrik Lindström medverkade inte i år, men har gjort flera sommarprat genom åren.

Om Fredrik Lindström

Fredrik Lindström föddes 1963 och påbörjade efter studier i litteraturvetenskap och Nordiska språk sin doktorsavhandling i svensk språkhistoria. Men annat kom emellan, stå upp-framträdanden och Hassan i P3 bland annat, och han lade den akademiska karriären på is. Nu är han aktuell med boken 100 svenska dialekter.

Fredrik Lindström vinterprat sänds 25 december.

Om 100 svenska dialekter

Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är boken som tar dig med på en fängslande dialektresa, genom hela Sverige, från sydligaste Skåne via nordligaste Norrland till den svenska som pratas i Finland i dag. Med boken kommer en ljudmodul som gör det möjligt att höra på hur en dialekt låter samtidigt som man läser om den.

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker har han skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett Ted talk och hundratals föreläsningar samt medverkat i poddar och teveprogram som Vetenskapens värld och Nobelstudion. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark (2016). Hansens senaste bok Skärmhjärnan utkom 2019.

Anders Hansens vinterprat sänds 30 december.

Om Skärmhjärnan

Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker.

Stina Wollter

Stina Wollter, född 1964, är konstnär, pedagog, textförfattare, sångerska, radiopratare och kroppsaktivist. Hon har fått stor uppmärksamhet och berömts för sitt Instagramkonto, där hon varje dag ifrågasätter och diskuterar samhällets normer. 2018 utkom Wollters bok Kring denna kropp.

Stina Wollters vinterprat sänds 26 december.

Om Kring denna kropp

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne.Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning.