Bonnier Fakta, 2022-06-21

Foto: Caluva Foto

Föräldracoachen Micke Gunnarsson ger ut bok om inre ledarskap för föräldrar

Föreläsaren och föräldracoachen Micke Gunnarsson är tillsammans med medförfattaren Caroline Bankler aktuell med boken Medvetet föräldraskap som är skriven till alla som tycker att föräldraskapet är utmanande. Boken handlar inte om att få dina barn att bli som du vill att de ska vara. Den handlar om att utveckla dig själv som förälder, så att du kan möta barnen precis där de är.

Micke Gunnarsson:

– Att vara förälder är bland det svåraste som finns. Just därför bör vi göra medvetna val. Välja vem vi vill vara som förälder och odla och stärka de bästa egenskaperna för detta. Plötsligt är barnen vuxna. Då har vi i stället en gemensam historia med dem, och det är nu vi kan påverka den.

Med inspirerande exempel och konkreta tips kastar Micke Gunnarsson ett nytt ljus på de eviga föräldraskapsfrågorna om gränssättning, tillit, samarbete, prestation och självkänsla. Du kan läsa om ”problempausen” som går ut på att pausa och flytta fokus vid prövande tider, för att istället satsa på den gemensamma relationen med barnet. Hur kan man gå från kvalitetstid till ”kvalitetsliv” och varför det inte alls behöver vara dåligt att vara en curlande förälder? En del av boken ägnar Micke Gunnarsson åt att beskriva hans syn på det här med skärmtid och varför det redan är ett förlegat ord.

Micke Gunnarsson:

– Eftersom den digitala världen utgör en sådan stor del av barnens liv riskerar vi att bli motståndare till våra egna barn om vi är emot skärmar. Det vore hemskt olyckligt. I boken berättar jag hur jag förstörde det rejält för min son när jag arg som ett bi drog ut alla sladdar till hans dator när han inte kom direkt när maten var klar. Jag har föreläst mycket om den digitala världen i relation till barn och unga. I samband med det har jag utvecklat ett verktyg som kan hjälpa oss att möta barn med större medvetenhet i den här frågan. Det kan du läsa om i boken, och förhoppningsvis bidrar det till att du inte gör samma misstag som jag nästa gång du ska möta ditt barn i skärmdiskussionen.

Micke Gunnarsson har under sina 25 år som föreläsare mött hundratusentals personer som jobbar med eller möter barn i olika sammanhang.

Micke Gunnarsson:

– Som förälder ska vi givetvis vara barnets tryggaste famn och investera massor av tid med dem. Försök bara att undvika att allt fokus går till barnen och att du glömmer dig själv. Genom ett medvetet föräldraskap blir du mer lyhörd för ditt barns egentliga behov, men också mer uppmärksam på dig själv och varför du gör som du gör.

Micke Gunnarssons absolut viktigaste tips till föräldrar är att försöka andas, slappna av och ibland ta ett steg tillbaka. Just för att ha möjlighet att hitta den lite visare plats som finns inom oss alla.

– Vi är närvarande med barnen när vi är i mötet med dem och för att det ska kunna ske behöver vi ha gjort en del arbete med oss själva, och det är vad jag menar med en ökad medvetenhet i föräldraskapet.

Micke Gunnarsson är föräldracoach, föreläsare och en stor inspiratör via sociala medier. Han brinner för att stärka människors inre ledarskap och framförallt våra relationer med barn och unga. Ett möte som alltid börjar i oss själva. Han har en bakgrund som barnskötare, mediepedagog och har jobbat som lärare och är utbildad familj- och seminariehandledare. Via sin digitala plattform och app, Micke Gunnarsson & Vänner, delar han varje vecka kunskap, erfarenheter och inspiration.

Boken Medvetet föräldraskap – Om att möta våra barn där de är, inte där vi önskar att de vore kommer ut den 8 september. Boken är skriven tillsammans med Caroline Bankler.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se