Bonnier Fakta, 2020-08-13

Foto: Caroline Andersson

Förbättra din sömn med Mosleys sömnskola

I  Mosleys sömnskola – Fyraveckorsprogram till bättre sömn och hälsa delar Dr Michael Mosley med sig av den senaste vetenskapen kring sömn och egna sömnerfarenheter. Den innehåller en lång rad tips på hur stressade och sömnstörda kan få en rätsida på sin sömn samt både träningstips och 50 recept som förebygger bra sömn.

Sju av tio svenskar lider av sömnproblem

Insomni är ett allvarligt tillstånd som påverkar miljontals människor runt om i hela världen. Hela sju av tio svenskar lider av sömnproblem och har svårt att få 7–8 timmars sömn per natt. Vid sömn städas hjärnan, minnen sparas, känslor hanteras och man får hjälp att lösa problem. En god nattsömn hjälper dessutom till att hålla humöret uppe, hålla en hälsosam vikt, förbättra minnet, minska depression och bekämpa kroniska sjukdomar.

Trots att vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv sovandes, cirka 25 år, så har vi tills ganska nyligen vetat väldigt lite om vad som pågår när vi sover. Tack vare modern forskning vet vi att för lite sömn kan vara förödande för kroppen, hjärnan och tarmfloran. Det ökar risken dramatiskt för att man ska drabbas av en rad kroniska sjukdomar, som exempelvis fetma, typ 2-diabetes och demens. Och när det gäller sömn så handlar det inte bara om kvantitet, utan även om kvalitet. Tack vare omfattande sömnstudier vet vi att om man inte får tillräckligt av rätt sorts sömn så ökar risken för att man ska drabbas av depression och minnesstörningar.

Michael Mosley:

– Anledningen till att jag ville skriva den här boken är att jag är besatt av sömn och har varit det i många år, inte bara ur ett vetenskapligt perspektiv utan även på ett personligt plan. Under de senaste 20 åren har jag lidit ganska svårt av återkommande sömnlöshet. Jag ville ta reda på vad jag gjorde för fel och jag ville ta reda på vad jag kunde göra för att få en bättre sömn.

Michal Mosley har intervjuat hundratals personer, alltifrån brandmän och läkare till astronauter och poliser, om deras sömn, och har dessutom titta på matens inverkan på sömnen och testat olika sätt att förbättra sömnkvaliteten.

Foto: Caroline Andersson

Mosleys sömnskola utkommer den 23 oktober. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • Presskontakt • 0733 338840 • magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår
presstjänst.