Bonnier Fakta, 2023-07-10

Foto: Lisa Björner

Förgyll sommaren med fika – Fredriks fika

Fredrik Nylén driver Fredriks Fika, en av Sveriges största bakbloggar, och slog igenom när han 2013 han kom på andra plats i tv-programmet Hela Sverige bakar. Han är i grunden utbildad kock och älskar att baka. Sommarafika med Fredrik är hans sjunde bakbok och den första som utkommer på Bonnier Fakta.

Allt gott mellan rabarber och rönnbär

Här har Fredrik samlat över 80 av sina bästa recept till sommarfikat. De frestande recepten är fikabröd och desserter som jordgubbskladdkaka, fläderpaj, glasstårta, rabarberkaka, blåbärs- och vaniljlängder, pelargonkaka, päronpaj, lavendelglass, björnbärsbiskvier och plommongalette. Här finns också mumsiga långpannekakor, bullar, småkakor och tårtor samt sorbet, saft och sylt.

Fredriks sommarfika är fullmatad med recept som doftar och smakar sommar. Baka från att de första rabarberknopparna tittar fram på våren tills rönnbären hänger i röda klasar på hösten – och även resten av året, för det går alldeles utmärkt att använda frysta bär i de flesta recepten.

Fredrik besvarar också de vanligaste frågorna han brukar få. Här är några exempel:

  • Går det att byta ut frukt och bär i bakverken?
  • Varmluft eller vanlig ugn?
  • Tycker du att man ska väga eller mäta ingredienserna?

Här bjuder vi på ett mumsigt och lättlagat recept ur boken!

Kastrullkaka

6 bitar

Kastrullkakan är ett av de lättaste recepten som finns. Och ändå blir den så otroligt god! Den här kakan bakar jag ofta och varierar med säsongens bär och frukter, som rabarber, äpple eller plommon i tunna skivor. Här använde jag en massa blåbär. Jag gör den i en gjutjärnsstekpanna, men det går lika bra med en vanlig springform eller pajform.

Ingredienser

125 g smör

1,5 dl strösocker

1 ägg

1,5 dl vetemjöl

2–3 dl bär eller frukt

Pärlsocker att strö över

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en form, cirka 25 cm i diameter.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner sockret.
  • Tillsätt ägg och mjöl och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen, sprid ut bär eller frukt och strö över pärlsocker.
  • Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
  • Servera eventuellt med råkräm eller vaniljglass.