Bonnier Fakta, 2023-07-07

Foto: Linda Lomelino

Från granskottssirap och rosensaft till äpplemos och lingondricka

Konditorn My Feldt växte upp med sex syskon samt några dagbarn. Inte undra på att det saftades och syltades en hel del. Det fanns saft överallt, och saft var fint i hennes familj. De drack det till söndagsmiddagen till och med. Det var mest röda vinbär, men när körsbärsträdet nere bland alla nässlorna bar frukt krånglade Mys mamma sig ner genom nässelhavet och plockade så att det räckte för att koka i alla fall fem flaskor körsbärssaft. Det blev sylt med, i alla barnmatsburkarna som det legat kalv i dill i.

En saft om dagen

I hennes tredje bok Det växer saft och sylt överallt finns över 100 recept på allt du kan tänka dig att göra av det som växer i naturen under årets alla månader. Kanske hittar du en variant på din barndomsfavorit, eller provar något helt nytt. Du får också tips om hur du får ur saften ur bären och hur du gör saft- och geléprov. My har dessutom valt att väva in livets små historier i recepten. Det går att enbart läsa dem om man inte är så sugen på att göra receptet.

Bokens underbara fotografier är tagna av Linda Lomelino.

Visste du att man kan göra saft på rosor och pickla granskott?

Redan när vårens första nässelblad tittar fram börjar säsongen för saft och sylt. Du kan använda nästan vad som helst som doftar eller smakar gott (så länge det inte är giftigt). Plocka en keps full med bär eller blommor – mer behövs inte – och koka sylt eller saft. Ur innehållet:

  • Läs innan du börjar
  • Tallkottesylt, maskrosjakt och drömmen om egen hostmedicin
  • Lindblomssaft, körsbärskrig och kamomillens glansdagar
  • Gelé på paradisäpplen, trädsorg och vindruvor som aldrig mognar
  • Fikonmarmelad, glögg för svagisar och längtan efter köpesaft

Rosensaft – ett recept ur boken

Foto: Linda Lomelino

Smakar detta rosenvatten? I så fall tänker jag inte smaka, tänker du kanske. Det smakar inte rosenvatten, det smakar livslust och saknar ni kärlek i livet så smakar det kärlek med! Det smakar sommar och eufori, det smakar doften av nyponros i skymningen och allt du önskar ha i ditt kylskåp. (Om det inte är så att du hatar doften av nyponros, för då är det tvärkört för rosensaften, då kommer du aldrig älska den.)

Cirka 1 liter koncentrerad saft

Blad från 30 vresrosor eller annan ätlig ros

som doftar mycket

290 g färskpressad citronsaft (ca 6 citroner)

finrivet skal från 1 citron

750 g strösocker

1 liter vatten

Gör så här

  1. Lägg rosenblad, citronsaft och -skal i en bunke.
  2. Koka socker och vatten i en kastrull tills sockret har lösts upp. Häll sockerlagen över rosenbladen. Täck med lock, ställ i kylen och låt stå och dra i 2 dagar.
  3. Sila av rosenbladen och tappa upp saften på rena steriliserade flaskor (se s. 13). Saften håller i 1–2 veckor i kylen. Vill du förlänga hållbarheten kan du frysa in saften.

Foto: Linda Lomelino

Om My

My Feldt är konditor och till vardags driver hon Feldts bröd och konfekt, Tivolikiosken samt Glasskiosken i Halmstad. Hon har tidigare gett ut böckerna Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga och Rullrån och tankebrus.