Bonnier Fakta, 2020-09-17

Guinness World Records 2021: nya rekord som roar och överraskar

Den största och bästa boken om världsrekord är tillbaka i ny upplaga. Full av över 3 000 rekord och mer än 1 000 bilder. Häpna över de nya världsrekorden och fråga dig hur någon ens kommer på tanken att åka motorcykel i 120 kilometer i timmen, huvudstående. Eller träna en råtta för att få den att hoppa genom en båge – åtta gånger.

En läs- och bildupplevelse

Årets utgåva av Guinness World Records är en resa genom en värld full av nya rekord i tolv faktaspäckade kapitel. En läs- och bildupplevelse där du får ta del av spännande fakta om allt från rymden, robotar, tv och film, idrottsprestationer och kroppsliga utmaningar till konstiga djur och superstjärnor.

Res genom solsystemet och se planeterna komma till liv med en gratis augmented (förstärkt) realityfunktion.

Möt de sötaste, konstigaste, farligaste och mest exotiska varelserna på vår planet. Förundras över världens högsta, kortaste och hårigaste människor. Ta del av de senaste topprestationerna inom idrott, racing och e-sport och mycket mer. Och sist men inte minst – följ det senaste om världens mest framgångsrika skådespelare, musiker, TV-stjärnor och influencers.

Ett smakprov av årets nya rekord:

Kortaste bussföraren

Frank Faeek Hachem från Hampshire satte rekordet som kortaste bussförare. Han är 136,2 cm lång och efter att ha haft vanligt körkort i mer än 20 år bestämde han sig för att ta busskörkort 2017. Inga problem för Frank. Han justerar sätet och ratten – sedan är det bara att köra. Han älskar att träffa olika människor varje dag och är stolt över att göra en insats. Särskilt nu som nyckelperson i samhället under Coronavirus-utbrottet.

Snabbast på motorcykel – huvudstående

Marco George från Hampshire slog rekordet för snabbaste hastigheten på en motorcykel medan han stod på huvudet – med 122,59 km i timmen. Som utbildad stuntförare började Marco träna på huvudstående åkning 2017. När han väl behärskade huvudstående i rörelse fortsatte han att utmana sin styrka och skicklighet. Efter månader av träning kunde Marco slå ett rekord.

111 kickar på en minut med fotboll på huvudet

Eche Chinoso från Nigeria har rekordet i att balansera en fotboll på huvudet samtidigt som han håller en annan fotboll i luften med hela 111 vidrörningar. Han har utvecklat sina bolltalanger sedan han var åtta år och efter tre års träning slog han rekordet för flest kickar i följd under en minut medan han balanserade en fotboll på huvudet. Han tränar två gånger om dagen för att utveckla sin skicklighet och har fler idéer till framtida rekord. När han hörde att han skulle komma med i GWR2021 sa han "Jag är den lyckligaste personen i världen, min familj och mina landsmän kommer att bli stolta".

Råttrekordet i tasstrick och ringhopp

Luke Roberts från Watford, Storbritannien slog två råttrelaterade rekord med hanråttorna Freddie och Frankie, eller ”The boys” som han kallar dem. De utförde ”flest antal olika tasstrick av en råtta på 30 sekunder” och ”flest hopp genom en ring av en råtta på 30 sekunder”. Hela 28 trick och åtta hoppar genom en ring. ”The Boys” som nu är ett och ett halvt år har tränat med Luke sedan de var tre månader gamla. Det tog sex till åtta veckors träning varje natt för att få dem att utföra sitt respektive rekord perfekt. Nu njuter grabbarna av en välförtjänt ledighet men husse vill gärna träna dem igen för framtida rekord.

Flest jongleringsfångster med sju objekt

Michael Ferreri från Camas i Spanien slog rekordet för flest på varandra följande jonglerings-fångster med sju objekt – totalt 71 stycken. Vid nio års ålder lärde sig Michael att jonglera med tre objekt och började jonglera professionellt när han var 11. Sedan dess har han övat varje dag. Det tog honom drygt fyra månader att nå den snabbhet som krävdes för att sätta rekord.

135 rullskridskohopp på 30 sekunder

Zorawar Singh från Indien har slagit flera rekord sedan tidigare. I den här upplagan sätter han rekordet för flest hopp på rullskridskor på 30 sekunder – 135 hopp. Men sedan boken trycktes har han slagit sitt eget rekord som nu är upp i 147 hopp. Zorawar var diskuskastare i gymnasiet men en svår skada tvingade honom att gå över till att hoppa för att bygga upp sin kondition. Han tävlade i världsmästerskapen i hopprep och bestämde sig för att han skulle komma med i Guinness World Records. Och efter att ha tränat sex dagar i veckan i upp till fyra timmar per dag uppnådde han rekordet och har redan planer på att ta fler rekord för att fira Guinness World Record Day i november i år.

Om Guinness World records

Vilken är den snabbaste fågel som jagas i Europa? Det var frågan som ledde till att Guinness World
Records grundades 1955. Från att vara en bok som gavs ut från ett rum ovanpå ett gym har GWR vuxit och är i dag ett globalt varumärke med kontor i London, New York, Miami, Peking, Tokyo och Dubai. Vi levererar innehåll i världsklass, inte bara genom böcker utan också TV-program, sociala medier och liveevenemang. Syftet är att inspirera människor – individer, familjer, skolor, grupper, företag, samhällen och till och med hela länder – att läsa om, titta på, lyssna på och delta i rekordslagning. Gå med i vår rekordgemenskap – och ta reda på svaret på den första frågan.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund • presskontakt • 0733-338840 • magdalena@highlandpr.se