Bonnier Fakta, 2023-09-17

Guinness World Records 2024: Högst, störst, snabbast och bäst!

Den största och bästa boken om världsrekord är tillbaka i ny upplaga. Här får du svar på saker du funderat över, men också det som du aldrig ens övervägt: vem har överlevt längst under vatten? Hur många Kit Kat-smaker finns det i Japan? Hur fort går den snabbaste berg- och dalbanan och hur många procent av jordens yta består av vatten? Detta och mycket mer får du veta i Guinness World Records 2024.

Den blå planeten

För att fira årets tema, den blå planeten, inleds Guinness World Records 2024 med ett helt kapitel om vatten – floder, sjöar, varma källor, hav och islandskap. Vi får även ta del av det som lever i vattnet såsom fiskar, däggdjur, kräftdjur och andra organismer. Såklart blir det även mycket högst, snabbast och bäst! Eller varför inte längsta, kortaste, äldsta och hårigaste?

Boken tar med oss på en resa av hela 2 638 rekord som avslutas med en bucket list: 100 populäraste ”sakerna att göra innan du dör”. Alla med ett tillhörande rekord!

Smakprov av årets rekord:

Högsta tjur – 1.87m

Kalven Tommy var stor redan som kalv men att han skulle växa upp till en tjur med en mankhöjd på hela 1.87 meter kunde ingen tro. Tommy har charmat många på TikTok – det var en av hans följare som tipsade om att han skulle kunna vara den högsta tjuren i världen. Nu är det bekräftat!

Äldsta tävlande ninja atlet (kvinna) – 70 år och 90 dagar

Ginny MacColl har svingat sig in i rekordböckerna som den äldsta tävlande ninja atleten. När hon fick frågan om vilka råd hon skulle ge till äldre personer som vill göra något nytt svarade Ginny ”ålder och oerfarenhet bör aldrig vara en barriär, det är bara en del av resan. Säg aldrig jag kan inte… säg jag kan inte ÄN!”

Fler rekord:

Största sammankomsten med personer klädda som astronauter – 940 personer

Längsta håret på en tonåring (man) – 130 cm

Högsta korthuset byggt på en timme (27 nivåer), 8 timmar (50 nivåer) och 12 timmar (50 nivåer)

Om Guinness World Records

Vilken är den snabbaste fågel som jagas i Europa? Det var frågan som ledde till att Guinness World Records grundades 1955. Från att vara en bok som gavs ut från ett rum ovanpå ett gym har GWR vuxit och är i dag ett globalt varumärke med kontor i London, New York, Miami, Peking, Tokyo och Dubai. Vi levererar innehåll i världsklass, inte bara genom böcker utan också TV-program, sociala medier och liveevenemang. Syftet är att inspirera människor – individer, familjer, skolor, grupper, företag, samhällen och till och med hela länder – att läsa om, titta på, lyssna på och delta i rekordslagning.