Bonnier Fakta, 2020-05-29

Har du upplevt förundranseffekten?

Vi längtar efter meningsfullhet. Vi längtar efter paus. Förundran är en unik känsla som ger njutning i stunden och hälsa i längden. Vad är egentligen förundran? Ja, det kan man fråga sig. Förundran kommer i många former. När du tappar andan över en solnedgång, imponeras av majestätiska fjälltoppar en krispig vinterdag, fascineras av hur någon kan hoppa så högt, springa så snabbt, lyfta så tungt.

Effekterna av förundranseffekten

I sin nya bok Förundranseffekten skriver Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg om förundran utifrån den nya, spännande och banbrytande forskning som idag sker på området. Den visar att förundran kan hjälpa mot stress, oro och ältande, dämpa inflammationer i kroppen och dessutom göra dig mer generös och engagerad i omvärlden.

Människor som upplever förundran är i högre utsträckning:

  • Friskare
  • Mindre stressade
  • Mer närvarande
  • Smartare
  • Kreativare
  • Mindre egoistiska
  • Snällare
  • Generösare
  • Mer miljömedvetna

”Åh, fan upphöjt i tusen” Bodil Malmsten

Förundran kan även vara att inspireras av Greta Thunbergs passion, Dalai Lamas varma hjärta, att höra favoritmusiken som lyfter dig till högre höjder, känna hur du blir ett med de andra i folkhavet på en fotbollsmatch, eller en konsert. Det är att se in i din nyföddas ögon, få vara med om ditt vuxna barns giftermål. Att förundras är att se det vackra, det omöjliga, det stora, det lilla, det som får ditt sinne att utvidgas. Det är ett ”Åh, fan upphöjt i tusen”, som poeten Bodil Malmsten sa

Förundran gör att du upplever att du får mer tid

Utmaning:  Aldrig tidigare har vi haft så mycket fri tid, ändå lider vi av tidsbrist.

Förundranseffekt: Du landar i nuet, får en långvarig upplevelse av att du har mer tid.

En vidgad horisont

Fördelarna med förundran är att det här är en känsla som drar in dig i nuet. Du kan inte vara i framtiden eller i det förflutna. Förundran kräver din totala närvaro och häri ligger själva möjligheten. Plötsligt känns tiden elastisk och du känner dig inte lika överhopad. Istället verkar du uppleva tiden som något som expanderar – du får en vidgad horisont. När vi är stressade tenderar vi att börja äta i farten, skjuter upp egenvård som träning, tandläkar- eller läkarbesök, vi tappar vår empatiska förmåga och missköter våra relationer. Vi kan inte ändra på den summa tid som vi har att disponera, men förundran kan förändra vår uppfattning om den tid vi har.

Så hur bjuder man in mer förundran i livet?  Ta en förundranspromenad i en del av staden du tidigare inte sett, på en stig omgiven av vackra träd eller varför inte besöka ett planetarium eller akvarium?

Så låt dig förundras över en gnistrande stjärnhimmel, uppslukas av ett vackert musikstycke eller känna aha-upplevelsen när du får ny kunskap. Unna dig mer wow i vardagen!

Detta är ett bearbetat utdrag ut boken Förundranseffekten – Om allt ifrån solnedgångars läkande kraft till känslan av att tiden räcker till. Forskning, fakta och stora upplevelser.

Läs gärna mer om boken här

Om författarna

Foto: Maria Östlin

Sara Hammarkrantz är frilansjournalist specialiserad på psykologi och ledarskap. Tidigare chefredaktör och medförfattare till Lycka på fullt allvar, en introduktion till positiv psykologi. Sara förundras av gnistrande fjäll-toppar, svindlande utsikter och mysteriet det innebär att vara människa.

Katrin Sandberg är storycoach och utbildar i självledarskap och autentisk kommunikation. Hon är medgrundare till Sveriges största kvinnliga nätverk, 4good, och har tidigare givit ut boken Hitta din sanna story. Katrin förundras av blommors skönhet, ljusets skiftningar och av changemakers – människor som tänker nytt och gör skillnad.