Bonnier Fakta, 2020-03-09

Foto: Gabriel Liljevall

Hjärtinfarkten – fakta, expertråd och personliga berättelser

Den nya boken Hjärtinfarkten är skriven av bröderna Martin Ratz och Jakob Ratz Endler. Martin drabbades oväntat som frisk 44-åring av en hjärtinfarkt och i boken får vi följa hans upplevelser under och efter infarkten. Jakob är specialistläkare och har bevittnat många hjärtinfarkter. En stor mängd andra patienter berättar också om sina erfarenheter och hur man går vidare.

Varje år drabbas ungefär 25 000 svenskar av hjärtinfarkt. Det motsvarar tre personer i timmen. De allra flesta överlever tack vare akuta sjukvårdsinsatser. Men hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och nästan alla känner någon som drabbas.

Martin drabbades när han cyklade hem från ett träningspass i simbassängen. Fast det visste han inte då. Det var först två dagar senare som en uppmärksam allmänläkare tog ett EKG och skickade honom till St: Görans akutmottagning.

– När jag vårdades för min infarkt letade jag ivrigt efter mer information och blev förvånad över att det inte fanns fler böcker om hjärtinfarkt. Det är Sveriges vanligaste dödsorsak och medan det om cancersjukdomar fanns en stor mängd böcker, så saknades det en bok för de som drabbats av hjärtinfarkt och deras anhöriga. Tillsammans med min bror, läkaren och skribenten Jakob Ratz Endler, har vi nu skrivit just en sådan bok som jag själv hade velat läsa. En bok som kombinerar personliga berättelser med fakta, berättar Martin.

Martin Ratz och Jakob Ratz Endler skriver lättförståeligt och intressant om hjärtinfarkter, vad de orsakas av och hur de behandlas. Vad som händer på sjukhuset och om livet efteråt. Kan man bli frisk?  Hur påverkas nära och kära? Studier visar att partner till hjärtinfarktpatienter uppvisar lika höga stressymptom och känner sig ofta både maktlösa och utsatta. Om relationer och sex. Om själen och oron. Vad kan man göra som anhörig?  Och inte minst, hur man kan minska risken att drabbas genom att förändra sitt sätt att leva.

Om författarna

Jakob Ratz Endler är narkosläkare och regelbunden skribent i Läkartidningen. Martin Ratz är entreprenör och drabbades vid 44 års ålder av en hjärtinfarkt.

Utgivningsdag: 10 mars

Boken ges ut till stöd för Hjärt-Lungfonden.

Pressbilder och bokomslag finns att ladda ned här.

För mer information eller recensionsexemplar, vänligen kontakta:

Charlotta Larsson, mediekontakt • charlotta.larsson@bonnierforlagen.se • 08-696 80 50