Bonnier Fakta, 2020-02-13

Hjärtinfarkten – läsprov

Klicka och läs ett utdrag ur boken

Ur förordet: Vissa är kloka, andra är snabba, en del är matematiska, andra är artistiska. Alla föds med olika förutsättningar. Naturen känner bara till slump och urval, inte rättvisa. Som bröder har vi, Martin och Jakob, fått en mängd goda egenskaper från våra föräldrar, som de i sin tur fått ärva från sina och som vi hoppas förts över till våra barn. Tyvärr har vi även ärvt en benägenhet för att få hjärt-kärlsjukdomar. Båda våra föräldrar fick hjärtinfarkter i tidiga år och vi är långt ifrån en- samma om detta. Man kan önska sig ett annat arv, men än så länge finns det ingen möjlighet att ändra i vårt dna i syfte att minska sin risk. Vad man däremot kan göra är att medicinera och – framför allt – göra livssti lsförändringar.

Detta är inte en bok som vi ville skriva, tvärtom hade vi önskat att vi inte hamnat i denna situation. Men när Martin helt oväntat fick sin hjärtinfarkt som fullt frisk 44-åring väcktes tanken.

Hjärtinfarkten av Jakob Ratz Endler och Martin Ratz

Känner du någon som drabbats av en hjärtinfarkt? Då är du inte ensam. Det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och ungefär var tjugonde minut drabbas någon i vårt land av en akut hjärtinfarkt. Vad många inte vet är att man kan minska risken att drabbas genom att förändra sitt sätt att leva.

Bröderna Jakob Ratz Endler och Martin Ratz skriver lättförståeligt och intressant om hjärtinfarkter, vad de orsakas av och hur de behandlas. De varvar fakta med personliga berättelser, expertråd och konkreta tips. Jakob är specialistläkare och har bevittnat många hjärt- infarkter. Martin drabbades oväntat av en infarkt vid 44 års ålder och i boken får vi följa hans upplevelser under och efter infarkten. En stor mängd andra patienter berät- tar också om sina erfarenheter och hur man går vidare.