Bonnier Fakta, 2020-12-04

Foto: Kevin Scott Ramos/GWR, Paul Michael Hughes/GWR, John Wright/GWR

Hur många ballonger kan du blåsa upp på 3 min? Testa att slå världsrekordet

För många är Guinness World Records synonymt med världsrekord, och vem har inte någon gång bläddrat i deras rekordbok och fascinerats av de spännande, extrema, intressanta och häpnadsväckande rekorden? Guinness World Records grundades år 1955 och är idag ett globalt varumärke med kontor över hela världen. Med den årliga rekordboken och genom rekordförsök live, i TV och via sociala medier vill de inspirera människor – individer, familjer, skolor, grupper, företag, samhällen och till och med hela länder – att läsa om, titta på, lyssna på och delta i rekordslagning.

Men du behöver inte vara 251 cm lång eller springa 100 m på 9,58 s för att bli världsrekordhållare. I Guinness World Records rekordarkiv finns fler än 3000 rekord och flera av dem kan du faktiskt testa att göra hemma.

Här är två förslag på rekordförsök – testa själv eller utmana hela familjen!

Flest dominobrickor tippade på 60 minuter (lag)

Att tippa dominobrickor är en barnlek – men inte när klockan tickar och en GWR-titel står på spel! Kan du och elva andra lagmedlemmar hålla huvudena kalla och ställa upp de klassiska rektangulära brickorna på ett imponerande sätt?

Se till att följa domare Christelles riktlinjer:

 • Rekordförsöket måste genomföras av ett lag med högst 12 personer.
 • Vilka allmänt förekommande brickor som helst får användas under förutsättning att de är lika stora eller större än 39 x 19 x 7 mm.
 • Brickorna måste läggas ut platt på en lämplig yta innan försöket inleds.
 • En tidigare överenskommen, ljudlig signal för start och stopp måste användas.
 • Under försöket måste alla brickor ställas upp på högkant. Linjen kan vara rak eller slingrande.
 • Uppställningen av brickorna måste avslutas inom tidsramen på en timme; att tippa dem bör sedan äga rum när timmen är fullbordad.
 • Om några brickor faller under den givna tidsrymden, har de tävlande rätt att ställa upp dem igen när som helst före slutsignalen.
 • De tävlande har rätt att vila eller ta en paus under försöket, men klockan får inte under några omständigheter stoppas.

Om du har läst så här långt är det dags att sätta igång! För att få tillgång till de kompletta GWR-reglerna kan du registrera din ansökan här.

Foto: Paul Michael Hughes/GWR (Domino-rekorden)

"Tippa"-rekord

Att tippa omkull saker som dominobrickor har visat sig vara en populär utmaning bland aspirerande rekordhållare. Den 3 december 2017 satte H. Frank Carey High School (USA) rekord i flest flingpaket tippade – 3 416 stycken – medan P. Van Melle (Storbritannien) låg bakom rekordet i flest mintförpackningar tippade på tre minuter (ett lag) – 1 365 stycken – den 26 januari 2018. Flest laptopdatorer tippade är 520 stycken, av Lenovo BT/IT (Kina) den 27 april 2018 (nedan).

Flest ballonger uppblåsta på tre minuter

Ta ett djupt andetag: Det är din tur att testa ett GWR-rekord. Har du lungkapacitet nog att blåsa upp så många ballonger som möjligt på 180 sekunder? Om du inte vill att dina chanser ska spricka måste du följa GWR-domaren Chris riktlinjer:

 • Rekordförsöket får endast göras av enskilda personer.
 • Kommersiellt tillgängliga ballonger av standardstorlek ska användas, uppgifter om detta ska skickas med i ansökan. Ballongerna måste ha en diameter på minst 20 cm när de är uppblåsta.
 • Alla ballonger måste blåsas upp med munnen. Konstgjorda medel, som gaspumpar eller kompressorer får inte användas.
 • Uppblåsta och knutna ballonger som går sönder eller töms på luft under de tre minuterna räknas in i försöket, om de hade rätt storlek när de knöts.
 • Försöket måste övervakas av två oberoende vittnen.
 • Vittnena ska räkna och mäta ballongerna direkt när de har knutits, ifall de går sönder eller töms på luft efterhand.
 • Deltagaren får ta en paus under försöket, men tidtagningen får absolut inte avbrytas.
 • En hög start- och slutsignal som hörs av alla deltagare måste användas.
 • Använd gärna nedbrytbara ballonger – och se till att ta hand om dem när du är klar.

Nog med regler – dags att börja blåsa. För fullständiga GWR-riktlinjer kan du registrera din ansökan nu!

Foto: Kevin Scott Ramos/GWR, Paul Michael Hughes/GWR, John Wright/GWR (Ballong-rekorden

Flest ballonger uppblåsta på en timme

Den 4 september 2015 blåste Hunter Ewen (USA, ovan) upp 910 ballonger på Wild Basin Lodge & Event Center i Allenspark, Colorado, USA. Det finns många sätt att försöka sig på ett ballongrelaterat GWR-rekord. Flest ballonger uppblåsta med näsan på en minut är nio, av Ashrita Furman (USA), den 6 juni 2016 i New York. Eller, om just uppblåsning inte är din grej, testa flest ballonger spräckta med en hoppstylta på en minut – 57, av Mark Aldrigde (Storbritannien), den 1 april 2010 i Rom.

Om boken

Guinness World Records är den största och bästa boken om rekord från hela världen. I 2021 års upplaga finns fler än 3000 nya och uppdaterade rekord och över 1000 bilder. En läs- och bildupplevelse utan like där läsaren får ta del av spännande fakta om alltifrån rymden till robotar, tv och film, idrottsprestationer, kroppsliga utmaningar och konstiga djur och superstjärnor. Här kan du läsa mer om och köpa Guinness World Records 2021. Läs mer här!