Bonnier Fakta, 2021-12-08

Julbak deluxe – klassiska recept med en twist

Det lackar stadigt mot jul och nu kan vi passa på att frossa i julens söta signerade Frida Skattberg. I Julbak deluxe bjuder hon på en härlig blandning klassiska recept med en twist och nya spännande tillägg till adventsfikat.

I Julbak deluxe hittar du godis, kakor, desserter och tårtor som både överraskar och imponerar. Oreotryfflar, saftiga saffransbullar med vaniljfyllning, chokladkaka med polkafrosting, pepparkaksfudge eller lingoncheesecake med kolasås – vilken blir din nya julfavorit?

Bokens fotografier är tagna av Helén Pe och formgivning är gjord av Kai Ristilä.

Frida Skattberg är en av Sveriges största profiler inom bakning. Hon har tidigare skrivit böckerna Kladdkakor deluxe och Baka i långpanna deluxe.

Ur innehållet:

  • Så lyckas du med ditt julbak
  • Julbak deluxe
  • Glutenfritt, veganskt och hållbart

Ur förordet

I denna bok har jag samlat alla mina favoritrecept när det kommer till julbak. Jag har plockat fram gamla klassiker som fått sig en ny kostym blandat med nya recept som jag har experimenterat fram unikt för denna bok, till exempel pepparkakstårta med hallon, biskvier med kola och salt mandel, kladdkaka med rocky road-fudge och caramallows.  Det och mycket mer finns i denna bok, som jag hoppas ska inspirera er till massa härligt julbak. Vem vet, kanske finner du nya favoriter inför ditt årliga julfirande i denna bakbok? Jag önskar dig många fina stunder i köket och julstöket!

Här bjuder vi på ett klassiskt recept – med en twist!

Kokostoppar med saffran

Kokostoppar är en klassisk småkaka som jag älskar att experimentera med. Ett måste inför jul är just denna toppiga godbit, men då med smak av saffran. Sedan ringlar jag över lite vit choklad och river över limezest för att maxa deluxekänslan.

Kokostoppar med saffran. Foto Helén Pe

25 stycken kokostoppar

50 g smör

1 g saffran (2 paket)

2 ägg

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

200 g kokos

Garnering

50 g vit choklad

Rivet skal från 1 lime

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en stor kastrull på låg värme och rör ner saffran. Ta av från värmen och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör ihop en kladdig smet och låt den stå ochsvälla i 10 minuter.
  • Klicka ut smeten till 25 kakor med jämna mellanrum på plåten. Doppa fingertopparna i kallt vatten (upprepa mellan varven) och forma sedan kakorna till fina toppar.
  • Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de fått en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna helt på plåten.
  • Smält chokladen och ringla den sedan över kokostopparna. Avsluta med att riva över lite limeskal.