Bonnier Fakta, 2020-11-26

Foto: Gabriel Liljevall

Katarina Gospic skriver bok om digital tsunami

Hjärnforskaren Katarina Gospic släpper boken Digital tsunami som tar med oss på en hisnande resa och guidar oss i hur den digitala revolutionen håller på att förändra såväl vår vardag som hela den värld vi lever i. Idag används data och teknologi på mycket mer avancerade sätt än de flesta av oss vet om, och ofta i mindre bra syften. Men exakt samma system kan också vara lösningen för vår tids stora utmaningar inom medicin, miljö och ekonomi.

Tänk dig att kunna förutse cancer innan ens tumören uppstått, förutspå en epidemi innan det blir en pandemi, se till att val blir rakt igenom demokratiska eller varför inte rädda planeten? Den digitala tsunami som just nu sveper över oss håller på att förändra vår värld för alltid. Visst finns det faror med den nya tekniken, men om vi blir kunnigare och mer medvetna om den kan vi använda den till att styra världen i en bättre riktning – och lägga grunden för den framtid som vi önskar för oss själva och nästkommande generationer. Vad sägs om specialutformade pedagogiska appar för barn som gör att de kan lära sig exempelvis språk och matematik både snabbare och bättre?

– Vi är nu i ett skede där vi kan välja att styra vågen i en negativ eller positiv riktning. Men vi kan inte bara låta oss sköljas med. Vi behöver ha kunskap för att kunna agera och ställa krav på samhället och på företag så den information som samlas in verkligen kommer mänskligheten till godo. Den utvecklingen kommer inte ske av sig själv, säger Katarina Gospic.

Utdrag från boken

Denna tid kommer inte bara att bli ihågkommen för viruset i sig, utan också som tiden då digital transformation tog fart på riktigt. För att du och jag ska kunna vara med och bidra till en positiv utveckling kring det som sker behöver vi vara nyfikna och inte rädda. Därför är det så viktigt att ha en djupare förståelse för tekniska begrepp och vad de innebär. Bara under pandemin har vi fått lära oss att tekniken blivit vår räddning. Den har gjort att vi kan fortsätta med våra arbeten trots social distansering och reseförbud. Vi behöver hålla fast vid dessa positiva tankar för att återta makten och se hur tekniken kan fortsätta att hjälpa oss att råda bot på ohälsa, fattigdom och miljöproblem. 

Alla har vi stenkoll på vilka knappar på mobilen man ska trycka på för att få appar att starta och för att söka på nätet. Det som gemene man har begränsad kunskap om, är vad som händer i bakgrunden. Vilken data som samlas in om dig och hur den informationen används för att manipulera dina känslor, tankar och beteenden. Konsekvensen är att det pågår en massövervakning och beteendemanipulation, som exempelvis att manipulera valutgångar, utan vårt explicita samtycke.

Men viktigt att komma ihåg är att samma teknologier som används för att störta demokratier, försätta folk i fattigdom och att dölja viktig information, också kan användas positivt. Exempelvis skulle konstruktiv användning av data kunna göra att vi kan förutse cancer fyra år innan den uppstår! Vi skulle även kunna rädda planeten och eliminera fattigdom. Hot och möjligheter, med andra ord. Vi väljer vilken väg vi ska gå. Genom kunskap kan vi bemästra den digitala tsunamin som sköljer över oss för att utnyttja den positiva kraft den bär på.

Om Katarina Gospic

Katarina Gospic är utbildad fysiolog, läkare och disputerad vid Karolinska Institutet i Stockholm. Som tjugosjuåring blev hon intervjuad i The New York Times för sin banbrytande hjärnforskning. 2013 sommarpratade hon i P1 och 2015 blev hon ett av de nya ansiktena som fick pryda "Stockholm Hall of Fame" på Arlanda. Hon har fått utmärkelser som Mensapriset och blivit utnämnd till både Supertalang och Superkommunikatör. Katarina är entreprenör sedan tio år tillbaka och jobbar nu med den senaste teknologin, exempelvis VR, AR, AI och datafusion inom bland annat utbildning, hälsa, infrastruktur och property tech.

Boken Digital tsunami: Revolutionen som kan rasera eller rädda världen utkommer den 26 januari. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Bonnier Fakta, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår presstjänst