Bonnier Fakta, 2017-11-24

Kokböcker prisade av Svenska Måltidsakademien

Årets svenska Måltidslitteratur 2017 har utsetts. Måltidslitteratur genomfördes för sjuttonde året i rad. Prisutdelningen ägde rum på Kungliga Biblioteket i Stockholm och lockade uppemot 150 författare, förlagsfolk och matintresserade.

Fem titlar från Bonnier Fakta och en titel från Albert Bonniers Förlag prisades.

Bäst Alla kategorier och
Kategori Grundkokbok

Från grunden med systrarna Eisenman: alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella
av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Motivering: ”Landets aspirerande mathantverkare har fått sin heliga skrift. Om man vill frambringa ost, kimchi, marmelad, snacks, läsk eller torka kött – allt finner man i detta vackra verk. Sällan har en grundkokbok varit mindre grund och mera grundlig.”

Kategori Choklad

Chokladbollar av Mia Öhrn

Motivering: ”Den älskade chokladbollen har fått många läckra skepnader i den här boken. Exempelvis: Chokladbollar med krossad Daim, Kanelbullebollar, Semmelbollar samt lite nyttiga som kikärtsbollar med lakrits och fikon.”

Kategori Gastronomiska ordböcker och lexikon

Vildvuxet: mat och huskurer från naturen av Lisen Sundgren

Motivering: Hela boken är en blomstervandring. Det är en guide och inspirationskälla för oss, som vill plocka vilda växter och känna oss trygga i våra val. Boken binds samman med detaljerade och underbart vackra akvareller. En bok där naturen kryddar måltiderna.”

Kategori Vegetarisk måltidslitteratur

Gröna burgare av Martin Nordin
Motivering: I denna efterlängtade och beroendeframkallande bok lär oss Martin Nordin att göra utsökta vegetariska burgare och allt som krävs därtill. Inte en sekund för tidigt!”

Kategori Etniska kokböcker – 2:a pris

Sébastiens franska kokbok av Sébastien Boudet
Motivering: ”Boken är en hyllning till fantastiska svenska råvaror och god mat. Recepten är favoriter från det franska köket. Med stor respekt och i samklang med naturen skapar Sébastien en inspirerande hyllning till sin barndoms franska kök.”

Kategori Bästa form

Sturehof, menyer 2005–2016 av Peter Kihlgård, Klas Östergren
Form av Johan Petterson
Motivering: Menyer är också måltidslitteratur – i alla fall på Sturehof. Johan Petterson prisas för sitt fantastiska bildskapande. ´Genialt enkelt och ibland outgrundligt. Men hela tiden kul.´ såsom Klas Östergren uttrycker det i förordet.