Bonnier Fakta, 2021-10-04

Konsten att beskära träd och buskar Årets trädgårdsbok 2021

Konsten att beskära träd och buskar av Eva Robild och Georg Grundsten tilldelas utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2021. Priset delas ut av Stockholms Gartnersällskap – Sveriges äldsta trädgårdsförening – i syfte att ”främja medlemmarnas fortskridande och förkofran i hvad som trädgårdkonsten tillhör genom att bereda tillfälle till utbyte af idéer och erfarenhetsrön”.

Juryns motivering:

Våga klipp till – här får du ny inspiration i konsten att beskära trots många tidigare beskärningsböcker. Budskapet är att beskärning ger resultat på lång sikt med rätt kunskap och åtgärd. Bokens upplägg i olika kapitel är pedagogisk med instruktiva bilder om hur och varför man ska beskära, och visar även hur resultatet blir kommande säsong. Den innehåller även många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt. Den höga kvaliteten på boken ger den en långt liv, både som uppslagsverk och som inspirationskälla. En pedagogisk vägledning både för proffs och växtintresserade amatörer.

Om författarna

Foto: Eva Lie

Eva Robild är en av Sveriges mest rutinerade trädgårdsjournalister. Hon har lång erfarenhet av olika typer av beskärning och är certifierad fruktträdsbeskärare. Georg Grundsten är slottsträdgårdsmästare på Krapperups slott i Skåne. Bokens över 600 bilder är tagna av fotograf Eva Lie.

Om boken

VÅGA BESKÄRA! Många av trädgårdens växter blir vackrare, blommar bättre, får mer frukt eller renare form om du håller efter dem med sekatör, grensax eller såg. Att beskärning dessutom hör till de roligaste bestyren i trädgården är bara en bonus.

Konsten att beskära träd och buskar är en instruktiv handbok för dig som aldrig beskurit förr, men också för dig som brukar beskära dina buskar och träd men känner dig osäker på om du gör rätt. Den lär dig att lägga korrekta snitt med rätt redskap och ger dig svar på frågorna Hur?, När? och Hur mycket?, så att du med självförtroende kan ta dig an såväl fruktträd som prydnadsträd, prydnadsbuskar, rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, medelhavsväxter och barrväxter.

Ur bokens innehåll:

  • Grunderna
  • Fruktträd
  • Prydnadsträd
  • Prydnadsbuskar
  • Bärbuskar
  • Rosor
  • Häckar
  • Klätterväxter
  • Barrväxter