Bonnier Fakta, 2020-03-09

Foto: Gabriel Liljevall

Kris, kalas och kolhydrater – recept och berättelser för goda och dåliga dagar

Kulturjournalisterna Anna Hellsten och Annina Rabe kommer nu med matboken Kris, kalas och kolhydrater - recept och berättelser för goda och dåliga dagar, som inte bara innehåller massor av recept, utan även är en bok om att äta. Den är fylld med roliga och allvarliga texter om hur mat, matlagning och ätande löper som en röd tråd igenom våra liv. Genom kriser, barndom, i glädje och sorg.

– Det här är en bok om att leva med mat och att leva genom mat. Vi är entusiastiska storätare och generalister som är väldigt glada att få dela med oss av recept som betyder mycket för oss, men den handlar lika mycket om allt annat som hör ätandet till. Om minnen, möten och fantasier, säger Anna Hellsten och Annina Rabe.

Kris, kalas och kolhydrater är en hyllning till alla kök som passerar en människas liv. Det roligaste rummet på festen och hemmets hjärta. Vi får läsa om kolhydratkärlek och middagsbjudningar, sno åt oss de bästa budgetrecepten och veta varför bergamott är en oöverträfflig citrus.

Anna Hellsten och Annina Rabe drev tidigare den uppskattade bloggen Shampoo Rising, som sedan blev ett Instagram-konto och nu har blivit bok.

Utdrag från bokens inledning

Det var en gång en blogg som hette Shampoo Rising. Det var vår blogg. Vi skrev om R&B. Om mediepolitik. Om män som färgar håret. Vi skrev rätt mycket om mat också. Bloggen somnade av så småningom som obetalda frilansarbloggar tenderar att göra, men häromåret återuppstod den som ett instagramkonto: Shampoo Rising cooks. Till skillnad från bloggen handlar det kontot bara om mat. Sådant vi lagar och äter och sådant vi fantiserar om att laga och äta. Och om alla berättelser som mat ger upphov till. Varje matintresserad människa vet ju att mat inte bara är mat eller »saker man stoppar i ansiktet«, som en särskilt matointresserad person vi kände sa en gång. Så det här är inte en kokbok, utan en matbok. En bok med recept och texter om mat och om att äta.

Om Författarna

Anna Hellsten är film- och tv-kritiker i Svenska Dagbladet, musikkritiker i Sydsvenskan och kulturjournalist med förkärlek för film, musik, parfym och mat. Sedan debuten på den legendariska musiktidningen Pop för 25 år sedan har hon skrivit för Bibel, Residence, DN På Stan, Plaza Magazine och svenska Cosmopolitan mfl. Anna Hellsten är bosatt i Köpenhamn.

Annina Rabe är litteraturkritiker och kulturjournalist och är sedan 2014 fast medarbetare på Expressens kultursida. Sedan tidigt 1990-tal har hon arbetat och skrivit för för bland annat Sveriges Radio P1, Svenska Dagbladet, Bibel, Vi, Vi Läser, BLM, Rodeo, Bon, Residence och Sköna hem. Annina är bosatt i Stockholm.

Kris, kalas och kolhydrater - recept och berättelser för goda och dåliga dagar kommer ut den 12 maj. Ladda gärna ner omslagsbild och porträttbilder här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Bonnier Fakta, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Är du journalist och intresserad av recex av vår utgivning är du välkommen att anmäla dig till vår
presstjänst